Een RFID card of tag: als jij hier nog nooit eerder van hebt gehoord, dan verwelkomen wij van Kabel-Mania jou hier bij de mini-gids voor RFID systemen! Deze gids is ideaal voor al die personen die nieuw zijn met het begrip ‘RFID’ en graag iets meer willen leren over wat deze interessante technologie inhoudt.

Wat is RFID? 

De afkoring RFID staat in het Nederlands voor “Radiofrequentie identificatie”, wat het draadloze en contactloze gebruik van radiofrequentiegolven omvat om gegevens over te dragen. Door bijvoorbeeld items met RFID tags te taggen kunnen gebruikers automatisch en op een unieke wijze inventaris en andere activa identificeren plus tracken. 

RFID tilt de automatische-identificatie-technologie zelfs naar een hoger niveau door het mogelijk te maken dat tags zonder zichtlijn gelezen kunnen worden en, afhankelijk van het type RFID, een leesbereik hebben van enkele centimeters tot meer dan 20 meter! 

RFID heeft dan ook een heel lange weg afgelegd sinds de eerste toepassing van het identificeren van vliegtuigen als vriend of vijand in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen blijft de technologie ervan zich jaar na jaar verbeteren, maar de kosten voor het implementeren en gebruik van een RFID systeem blijven alsook dalen, waardoor RFID steeds kosteneffectiever en efficiënter wordt.

Hoe een RFID tag of card werkt 

Een RFID card of tag werkt door informatie te verzenden en te ontvangen via een antenne en een microchip, iets wat ook heel mooi een geïntegreerd circuit of IC genoemd wordt. De microchip op een RFID lezer is hierbij dusdanig geprogrammeerd of geschreven met alle informatie die de gebruiker wil. 

Een RFID systeem is heel simpel uitgelegd, samengesteld uit een RFID lezer, een RFID card of tag, een beheertoepassing plus een database.

Waar een RFID card of tags nodig zijn 

Je hebt altijd een RFID systeem nodig als je dingen of personen wilt tracken. De werkgebieden zijn behoorlijk gevarieerd. Daarom geven we jou wat belangrijke mogelijkheden: 

Bevoorradingsketen / Logistiek / Detailhandel (van kleding, schoenen en accessoires tot sieraden) / Toegangscontrole / Openbaar vervoer (van kaartjes voor stadsvervoer tot bagagecontrole in de luchtvaart) / Gezondheidszorg (van de activa van het ziekenhuis tot gepersonaliseerde medicatie van patiënten) / Voedingsindustrie (van de markering van het dier voor traceerbaarheid tot voedselverkoop). En nog veel meer…

De voordelen van een RFID systeem 

Ontvang realtime data. Verzamel realtime gegevens over de locatie van jouw te tracken zaken en gebruik deze samen met RFID technologieën (software), zodat je realtime analyses en beslissingen kunt nemen op basis van deze realtime data. 

Een verbeterde besluitvorming. Organisaties kunnen via RFID beter geïnformeerde, realtime inzichten verkrijgen en beslissingen nemen op basis van de nauwkeurige data die zij ermee verzameld hebben. 

Een verhoogde efficiëntie. RFID technologie vereist minder menselijke interactie om tags te lezen, naast de mogelijkheid om meerdere tags tegelijk te lezen. Het is dus ook veel handiger dan het traditioneel gebruik van onder andere barcodes. 

Het verminderen van fouten. Het verminderen van de afhankelijkheid van een menselijke interactie om gegevens te lezen en te verwerken, kan het aantal gemaakte fouten verminderen. O jee: een mens is dus ook maar een mens... 

Ook al bevat deze mini-gids allerlei RFID weetjes, is het maar slechts een topje van de ijsberg als het gaat om de implementatie van RFID technologie. Kabel-Mania biedt overigens ook enkele RFID card oplossingen. Neem maar eens een kijkje!

RFID card