Met de allernieuwste afleveringen van Stranger Things was na bijna twee jaar wachten deze zomer de populaire serie eindelijk weer op Netflix terug te zien en heeft het al hun fans wederom gek gemaakt met zijn futuristische effecten in een nostalgisch jasje.

Oerversie mobiele telefoon

Terug zijn Eleven, Mike en de rest van de bende... En terug van weggeweest is alsook de Realistic TRC walkie talkie van Radio Shack, welke reeds in de negentiger jaren vervaardigd werd.

Alle kinderen in Stranger Things communiceren via de walkie talkie, de unieke oerversie van een mobiele telefoon.

Walkie-talkies zijn nu misschien niet zo heel populair meer, maar degenen onder ons die vóór het internet tijdperk zijn opgegroeid, missen wellicht dat vertrouwde gekraak en gesis... En de ‘over en uit’.

De vertrouwde walkie-talkie

En terwijl al die Stranger Things fans nu wederom allerlei theorieën aan het ontwikkelen zijn wat het volgende seizoen zal gaan opleveren, zullen wij het hier nog even over de walkie talkie hebben.

De technologie van de mobiele telefoons dendert razendsnel vooruit. Maar mobiele telefoons blijven nog steeds een soort radio receiver en ze kennen een behoorlijk minpunt: Zij zijn namelijk volledig hulpeloos zonder een GSM netwerk in de buurt.

En hoe zit het met de vertrouwde walkie-talkie? Dit ouderwetse draadloze radio communicatie middel is op korte afstand ideaal te gebruiken alwaar die moderne smartphones het nalaten.

Nut walkie-talkie

Een walkie-talkie is een draadloze en draagbare radio die klein genoeg is om zowat overal mee naartoe te nemen. Ze lijken heel veel op draadloze telefoons in de woonkamer, met een behuizing voorzien van een ingebouwde microfoon en luidspreker, plus uiteraard een antenne.

In tegenstelling tot een mobiele telefoon worden de luidspreker en microfoon van een walkie-talkie echter naast elkaar geplaatst en produceert die luidspreker een veel luider geluid, opdat iedereen binnen een gehoorsafstand het gesprek duidelijk kan volgen.

Omdat jij niet elke keer een nummer hoeft te kiezen, zijn walkie-talkies snel en gemakkelijk te gebruiken. Deze handsets verzenden rechtstreeks naar elkaar, dus ze werken nog steeds wanneer mobiele netwerken uitvallen tijdens natuurrampen of bij stroomuitval.

Ze zijn voornamelijk ontworpen voor korte-afstandscommunicatie, waarbij groepen mensen zich binnen een paar kilometer van elkaar bevinden.

Toepassingen

Veel bedrijven gebruiken walkie-talkies, opdat werknemers efficiënt met elkaar kunnen chatten. Liefhebbers van de ongerepte natuur dragen veelal walkie-talkies met zich mee, zodat ze contact kunnen blijven houden met andere teamgenoten tijdens wandel- of trektochten.

Overigens maken alsook babyfoons veelal gebruik van een eenzijdige walkie-talkie technologie, opdat je weet of jouw kleintje nu wel of niet rustig slaapt of als de deugniet dat ie is probeert te ontsnappen...

Over en uit!

Kortom, voor alle outdoor liefhebbers of iedereen die buiten het bereik van mobiele telefoonnetwerken wenst te communiceren, is er geen enkele andere vervanging voor een betaalbare walkie-talkie van Camera-Mania. Oordeel het maar zelf... ‘Over en uit’!

walkie talkie

Met hulp van o.a. electronics.howstuffworks