Toen het draadloos opladen voor het eerst in 2017 voor Apple mobieltjes werd aangekondigd, was dit groot nieuws. Apple was echter niet het eerste bedrijf dat het Qi draadloos opladen in hun smartphones inbouwde, maar als één van de populairste smartphonebedrijven ter wereld kregen ze er wel veel aandacht voor. Het is nu al bijna 2021 en alhoewel de hype niet zoveel aandacht meer trekt, is de wireless oplader nu voor meer smartphones dan ooit tevoren beschikbaar. 

Volgens Powermat, het zelfverklaarde en grootste draadloze oplaadnetwerk ter wereld, hebben meer dan negentig smartphones op de markt tegenwoordig al draadloze oplaadmogelijkheden.

Hoe draadloos opladen werkt 

Draadloos opladen maakt gebruik van een speciale Wireless oplader en receiver om zo met behulp van elektromagnetische golven stroom over te brengen. Deze golven worden vervolgens door een ontvangerspoel die in de achterkant van jouw telefoon ingebouwd is opgevangen, die deze golven vervolgens in elektriciteit omzet. Deze elektriciteit wordt daarna gebruikt om de smartphone op te laden. 

Wanneer jij jouw smartphone op een draadloos oplaadstation legt, dan is het enige dat er zo direct opvalt de verandering van jouw batterij indicator van de standard stand naar een batterij icoontje die aangeeft dat jouw telefoon nu actief wordt opgeladen.

Het Qi opladen 

Het wireless opladen wordt ook wel Qi opladen of Qi technologie genoemd. De Qi standaard werd in 2008 geïntroduceerd, dus deze technologie is nog relatief nieuw. Qi maakt gebruik van zowel resonant als inductief laden, waarbij de apparaten voor het inductief opladen heel dicht bij elkaar geplaatst moeten zijn om ze samen te kunnen laten werken.

De voordelen van wireless opladen 

Minder snoeren - Dit is een heel goed idée, want met deze draadloze technologie hoef jij jouw USB-C oplader niet overal meer mee naartoe te nemen. Je hebt slechts één kabel nodig die op de oplaadmat aangesloten is. 

Een universele compatibiliteit - Qi-opladen is de universele standaard, dus als je over allerlei verschillende draadloze apparaten beschikt, dan kun je zonder problemen hetzelfde oplaadpad gebruiken. 

Veiligere verbindingen - Omdat het opladen in zijn geheel via een gesloten omgeving plaatsvindt en zonder snoeren, is er geen corrosie mogelijk. Dit betekent dat er zo ook minder kans op elektrische storingen bestaat. 

Duurzamer - Zonder regelmatig de stekker uit het stopcontact hoeven te halen, is er ook minder slijtage aan de smartphone aansluitingen. Als je afwisselend draadloos en met kabels oplaadt, betekent dit ook minder slijtage aan je kabels. 

Geen oververhitting - Zodra je smartphone volledig opgeladen is, dan wordt de Wireless oplader hierna automatisch uitgeschakeld. Dit betekent minder verbruik van energie, een veiligere manier van opladen en geen oververhitte batterij meer. 

Er zijn echter ook een paar nadelen aan de Wireless oplader receiver combinatie. Je kunt jouw telefoon bijvoorbeeld niet echt gebruiken terwijl je deze oplaadt. Het Qi opladen duurt alsook nog wat langer dan het opladen via een kabel.

De toekomst van draadloos opladen 

Wij van Kabel-Mania kunnen zo vaststellen dat de toekomst van wireless opladen onmiskenbaar is, oftewel we kunnen met z’n allen min of meer een wereld zonder snoeren tegemoet zien! 

MOBILE ACCESSORIES CABLE & CHARGER & ADAPTOR WIRELESS CHARGER RECEIVER 

Bronnen: o.a. rokform