In zijn boek ‘Perfecting Sound Forever’ schreef Greg Milner dat de compact disc “het snelst groeiende home entertainment product in de geschiedenis” werd. De verkoop van CD’s overtrof Vinyl in 1988 en de cassettes in 1991. 

Deze optische schijf van 12 cm werd de grootste geldschieter die de muziekindustrie ooit had gezien, of waarschijnlijk ooit zal zien, en het voelde alsof dit voor altijd zou duren! Maar dat deed het uiteraard niet.

De succesvolle en vertrouwde CD  

Na meer dan een decennium van achteruitgang werden de wereldwijde CD inkomsten vorig jaar eindelijk door de inkomsten uit digitale muziek overtroffen. Achteraf gezien mag het duidelijk zijn dat alle technologische veranderingen dat onvermijdelijk hadden gemaakt. 

Bijna niemand had dit voorzien, aangezien de vertrouwde CD gewoon te succesvol was. Het was jarenlang extreem populair en zo winstgevend dat de muziekindustrie er zich geen leven zonder mee kon voorstellen. Tot het gewoonweg moest! 

In ons tijdperk van streaming plus de heropleving van Vinyl is de populariteit van CD’s dan ook sterk gedaald. Het is nu 2021 en het streamen van muziek maakt op dit ogenblik ongeveer 85 procent uit van hoe alle muziek geconsumeerd wordt. 

De verkoop van cd’s is sinds 2000 (de piekdagen van de cd) met 95 procent gedaald, en bevindt zich volgens een nieuw Amerikaans rapport momenteel op het laagste niveau sinds 1986. Maar dat wil echt nog niet zeggen dat de de niet meer cool is!

Vinyl beter dan een CD? 

Eén van de grote mythes in de audiowereld is dat Vinyl beter klinkt dan cd’s. Dit is gewoon niet waar. Je zou wellicht de voorkeur aan het warme analoge geluid van een plaat geven, maar als je daarnaast met name denkt aan het gekraak en andere onvolkomenheden van de naald op een draaiende plaat, dan zijn CD’s gewoon het best klinkende fysieke audioformaat dat de meeste mensen kunnen bemachtigen. 

Plus in vergelijking met Vinyl zullen cd’s een groter dynamisch bereik weergeven en meer bas produceren. Bovendien zullen ze niet overslaan (tenzij ze bekrast zijn)...

Gecomprimeerde en lossless digitale muziek 

Als je bijvoorbeeld muziek van Spotify, Apple Music of Tidal streamt, dan luister je naar een gecomprimeerd muziekbestand. Dat betekent dat de audiogegevens in minder digitale ruimte opgeslagen worden, iets wat in een verlies van informatie resulteert en de muziek zal daarbij alsook niet zo levendig of zo compleet als die van een CD klinken. 

MP3, AAC, WMA zijn alle soorten gecomprimeerde muziekbestanden. De beste gecomprimeerde digitale muziekbestanden worden daarentegen lossless genoemd omdat ze geen informatie verliezen. De audiokwaliteit blijft bij lossless dus hetzelfde. FLAC en ALAC zijn de bekendste open source lossless compressieformaten. 

En dan zijn er nog de on-gecomprimeerde formaten WAV en AIFF, wat betekent dat dit exacte kopieën van de originele bronaudio zijn. Deze nemen echter veel onnodige ruimte in beslag.

Digitale muziekbestanden archiveren 

Over het algemeen wordt er MP3 of AAC aangeraden om digitale muziekbestanden te gebruiken. Ze zijn compatibel met bijna elke mediaspeler die er is, en zijn meestal niet van de originele bron te onderscheiden als ze met een hoge bitrate gecodeerd zijn. 

Lossless is evenzo geweldig voor het opslaan van jouw muziek als jij van plan bent deze later naar andere digitale formaten te converteren. Voor archiveringsdoeleinden is FLAC zodoende zeker aan te raden!

De evolutie van Digitale audio  

De manier waarop we naar Digitale audio luisteren, is de afgelopen jaren behoorlijk geëvolueerd. We kunnen tegenwoordig alle digitale audiobestanden op computers, gameconsoles, smartphones, tablets, of andere draagbare apparaten afspelen en, er is daarnaast nog een relatieve nieuwkomer: de digitale muziekspeler of mediaserver, die ook wel een DMP genoemd wordt. 

Een digitale muziekspeler is dan ook zeker de opvolger van de CD en laat duidelijk zien hoe ver deze technologie al gekomen is. Kabel-Mania helpt je met deze info en haar media players mee om jou te allen tijde optimaal van jouw muziek te laten genieten, want ‘Don’t stop the music’ is een zin die je echt niet wil horen, tenzij deze misschien uit de mond van Rihanna valt... op CD of in een MP3’tje! 

AUDIO PLAYER

Bronnen: o.a. theguardian, gearpatrol & lifehacker