Vind hieronder meer info over video resolutie en een scaler.

Alle monitoren, TV’s en andere video displays zijn fysiek gebouwd een van te voren bepaald aantal pixels. Schermresoluties zijn het aantal pixels op een scherm. Veel breedbeeld computerschermen hebben bijvoorbeeld een resolutie van 1680 x 1050, terwijl de meeste HDTV’s over een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten beschikken.

Het eerste getal is het aantal kolommen met pixels en het tweede getal is het aantal rijen. Dit zijn een aantal algemene videoresoluties: Standaard definitie video 640 x 480 of 720 x480; High-definition video 1280 x 720 of 1920 x 1080. En dan is er uiteraard ook nog de heel moderne 4K resolutie van 3840 x 2160 of 4096 x 2160 pixels.

Schalen is wat wordt gedaan wanneer de resolutie van jouw videobron niet overeenkomt met de originele of fysieke resolutie van jouw beeldscherm. Indien jij een video hebt die wordt uitgevoerd in standaard definitie, zoiets als 640 x 480 en je wilt deze weergeven op een scherm met een hogere resolutie zoals 1920 x 1080, dan moet het beeld worden geschaald opdat het wel op het scherm past.

Als jij het videosignaal niet zo schalen, dan vult deze slechts een klein deel van het grotere scherm. Schalen wordt heel veel gedaan zonder dat wij hier zelfs maar aan denken. Computer monitoren en HDTV’s bevatten vaak een ingebouwde scaler om ieder signaal te schalen dat niet met de eigen (meestal maximale) resolutie van het scherm verzonden wordt.

Externe scalers kunnen erg handig zijn wanneer je over meerdere videobronnen beschikt en jij ze allemaal via een enkele verbinding op een display wilt weergeven. Ze worden ook vaak toegepast als de bronsignaalresolutie niet overeenkomt met een resolutie die door jouw beeldscherm wordt ondersteund.

Dit is het enige wat een scaler doet. Het is niet ontworpen om de beeldkwaliteit van een signaal met een lagere resolutie te verbeteren of het op een andere manier te optimalisen.

Het eerste waar je dus rekening mee moet houden is als je begint met een beeldsignaal met een lage resolutie, is dat jij het nooit zo mooi kan laten lijken als een video signaal welke met een hoge resolutie is aangeleverd. Jij kan zodoende standaard TV kanalen niet zo scherp en met zoveel details door laten komen als een echt HD kanaal.

Een videoprocessor verbetert het originele videosignaal vaak door middel van veel complexe algoritmen welke dit videosignaal aanpassen om beroerde ruis op te ruimen en om het beeld te verscherpen. Dit zal vaak wel meehelpen met het opkrikken van de kwaliteit van de video, maar het zal nooit een vervanging zijn voor echte HD bronnen.

Indien jij de beste kwaliteit uit je standaard definitie bronnen wilt persen, dan zou je goede scaler (eventueel met ingebouwde videoprocessor) van Kabel-Mania willen gebruiken welke de video optimaal aanpast eerdat deze naar jouw TV of monitor verzonden wordt.

Een scaler van Kabel-Mania zorgt ervoor dat jij altijd voor het best mogelijke videobeeld kan zitten.

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=scaler

Bevat uitleg van sewelldirect.com