We behandelen hier vandaag waar een alarm wel niet goed voor kan zijn. Het belangrijkste is hierbij uiteraard de reactie die een alarm teweegbrengt. 

In de psychologie is een alarmreactie een concept van de eerste fase van een stressreactie. Hans Selye ontwikkelde het algemeen aanpassings syndroom concept, en stelt hierbij voor dat ons lichaam een natuurlijke, automatische en adaptieve reactie op stress heeft die uit drie fasen bestaat: een alarmreactie, weerstand, en uitputting.

Het sympathische zenuwstelsel 

Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor deze reactie op een stressvolle prikkel of een afgaand alarm. De alarmreactiefase is de ‘vechten of vluchten’ reactie en wordt gekenmerkt door het vrijkomen van flink wat adrenaline die daarmee een verhoogde hartslag, snellere ademhaling, transpiratie en verwijde pupillen veroorzaakt. 

Het is het gevoel dat je zou krijgen als je ergens in de rimboe op een pad zou lopen en plotseling beseft dat je op het punt staat op een grote slang te stappen! En dan hebben we het niet over een addertje of een tuinslang! 

Maar soms kan zo’n alarmreactie bijzonder behulpzaam zijn, want wij zien namelijk niet altijd zelf direct het gevaar van een situatie in. In dit geval is een (elektronisch) alarmsysteem ideaal om ons tegen (mogelijk) onheil te beschermen.

Elektronische alarmsystemen 

Elektronische alarmsystemen bestaan uit drie componenten die speciaal zijn ontworpen om criminele activiteiten of andere bedreigende situaties te detecteren, te bepalen en soms af te schrikken.

Detecteren 

Een alarmsysteem kan een gebeurtenis detecteren, zoals een inbraak, brand, gaslek of veranderingen in de omgeving. Het kan zelf bepalen of de gebeurtenis een bedreiging vormt... en stuur vervolgens een melding over de gebeurtenis. Dit kan een grote alarmbel of buzzer zijn, of wat bescheidener: een sms-je! 

Het onderdeel van alarmsystemen dat activiteit detecteert, wordt ook wel een sensor genoemd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: deur- en raamcontacten, bewegingssensoren, glasbreukmelders, schoksensoren, koolmonoxide (CO) detectoren, paniekknoppen, omgevingssensoren, of rookmelders.

Vaststellen 

Het bedieningspaneel van een alarmsysteem in jouw huis is het brein van het complete systeem. Het voert de beslissingsfunctie uit door de informatie die het van verschillende sensoren ontvangt te verwerken en dienovereenkomstig te reageren. 

Dus als er bijvoorbeeld ergens een deur of raam openstaat terwijl het systeem is uitgeschakeld, negeert de centrale de gebeurtenis. Maar als er een raam wordt geopend terwijl het systeem ingeschakeld is, dan zal het onmiddellijk reageren door een signaal naar jouw alarmcentrale (of smartphone) te sturen en/of een hoorbaar alarm activeren.

Afschrikken 

Een alarmpaneel reageert hierbij op een geactiveerd alarm door fysieke alarmen te activeren, zoals een sirene en/of flitslichten. Deze alarmssignalen worden gebruikt om jou te waarschuwen voor een dreigende situatie zoals een brand of de aanwezigheid van koolmonoxide. 

Maar het kan alsook een alarmreactie veroorzaken om een indringer vanuit jouw pand weg te jagen. Waarbij je dan maar hoopt dat het algemeen aanpassings syndroom concept van Hans Selye actief aanslaat en dat deze potentiële dief of bandiet nooit meer terugkeert! 

Houd jouw huis of werkplek ook veilig met de beveiligingscamera’s en huisbeveiligingssystemen die jij hier online bij Kabel-Mania kunt aanschaffen. Dit geeft je namelijk een veilig gevoel en een gemoedelijke nachtrust... wat een must voor iedereen is! 

SECURITY SECURITY ALARM OTHERS 

Bronnen: o.a. alleydog & alarm