Zo aan het eind van het jaar denken we natuurlijk na over wat we in 2021 bereikt hebben en wat we graag het komende jaar willen bereiken. Januari is immers de perfecte tijd om opnieuw ergens aan te beginnen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe kansen te verkennen. Kabel-Mania vertelt je meer!

Een nieuw jaar! 

Het begin van een nieuw jaar is voor velen van ons een geweldige motivator om een ​​nieuw blad om te slaan, en al die individuen die goede voornemens hebben, hebben dan alsook een tien keer grotere kans om hun gedrag te veranderen dan degenen die deze jaarlijkse verbintenis niet aangaan. 

Maar na dat gezegd te hebben, zullen meer dan de helft van al die goede voornemens in hetzelfde jaar alsnog mislukken (oh jee!). 

Mensen kiezen namelijk veelal doelen die te abstract of onbereikbaar zijn. Of worstelen met wilskracht, steun of gebrek aan een plan. Plus ongeveer één op de tien personen die faalden, melden dat ze gewoon te veel goede voornemens hadden gemaakt... 

Dus bewapen jezelf voor meer succes daarom ook met deze volgende 7 Kabel-Mania toptips en geef jouzelf zo de beste kans om dit jaar jouw goede voornemens wel degelijk te bereiken. 

Als je immers in jezelf geloofd, dan heb je tevens meer kans om in je goede voornemens voor 2022 te slagen.

Droom groot 

Als eerste is er het leuke gedeelte: kies een missie die jou inspireert en opwindt. Stel je de toekomstige versie van jezelf aan het einde van 2022 voor en alle stappen die je daarbij doet. 

Deze droom zal vervolgens je noorderster zijn waar jij vervolgens haalbare resoluties en doelen omheen zult bouwen. Schrijf het ergens op waar je het ook regelmatig ziet, zoals in je slaapkamer. 

Tip 1: houd het simpel

Kies bij het uitkiezen van goede nieuwjaar resoluties er niet meer dan drie uit die jij in dit jaar wilt bereiken. 

Tip 2: maak het zinvol

Studies die door psychologen uitgevoerd werden, hebben aangetoond dat je veel meer kans hebt om een ​​doel te bereiken, of een gewoonte op te bouwen of aan een resolutie vast te houden als deze met je kernwaarden overeenkomt. 

In wezen werk je dan om de juiste redenen naar iets toe waar je echt om geeft. Onderzoekers hebben alsmede ontdekt dat de krachtigste motivatoren voortkomen vanuit een intrinsieke motivatie. Met hierbij interne beloningen zoals een gevoel van voldoening, interne drive of plezier.

Maak een stappenplan 

Als jij precies weet wat je moet bereiken, dan is het tevens zoveel gemakkelijker om vooruitgang te boeken. Kleinere doelen nastreven zal gemakkelijker zijn en zullen je gestaag toch nog naar jouw einddoel brengen. Dus is het absoluut een stuk eenvoudiger om de aanpassingen stap voor stap aan te brengen. 

Dus, pak je grote droom vast en deel deze in kleine stukken. En onthoud hierbij dat dit geen uitstelgedrag is. Welnee, je boekt een echte vooruitgang in de richting van je doelen en bouwt zo ook vertrouwen op om in de moeilijkere te slagen. 

Dit is eveneens de fase waarin jij jezelf veel vragen moet stellen (en beantwoorden...). Deze planningsfase is immers belangrijk voor het maken van een routekaart voor wat jij in 2022 bereiken kunt. 

Plan tevens wat flexibiliteit in: als jij je niet aan jouw nieuwe routine kunt houden, geef dan niet op, maar probeer bijvoorbeeld de timing ervan te veranderen. Ben je (per ongeluk, ahum...) in oude gewoontes teruggevallen? Geef dan niet op, maar doe alsof het niet is gebeurd, word de volgende dag wakker en begin weer opnieuw.

Maak jezelf verantwoordelijk voor je doel 

Spreek jouw resoluties aan ten minste één andere persoon dan jezelf uit. Want door jouw toewijding aan anderen te uiten, is de kans veel kleiner dat je later stopt. En als je mensen om jou heen hebt die jou ondersteunen om je doelen te bereiken, dan zorg je er niet alleen voor dat jij verantwoordelijk voor jouw acties bent, maar kun je alsmede iemand hebben om op te leunen voor als jij problemen ondervindt bij het bereiken van jouw doelen. 

Ze kunnen je gemotiveerd en op het juiste pad houden, bemoedigende woorden aanbieden of jou zelfs helpen bij het oplossen van problemen. Het is bovendien meer lonend en ook veel leuker om samen met een buddy aan een gemeenschappelijk doel te werken dan alleen op een moeilijke reis te gaan.

Wacht niet tot het einde om jezelf te feliciteren 

Het mooie van de stapsgewijze aanpak is dat jij jezelf elke keer kunt belonen als je een onderdeel van jouw stappenplan afvinkt, een nieuwe vaardigheid leert of een nieuwe gewoonte aanleert. 

Zorg ervoor dat je de kleine dingen en de mijlpalen die jij op jouw reis tegenkomt, viert. Wacht zeker niet tot je compleet over de finish komt, jouw professionele kwalificatie behaalt of met je slechte gewoonte bent gestopt om jezelf een winnaar te noemen.

Waardeer het proces 

Een deel van de beloning bij het bereiken van je doelen is de persoonlijke reis die jij maakt. Alle ups en downs maken het doel meer dan de moeite waard als jij het eindelijk bereikt. Het vergt per slot van rekening consistentie, doorzettingsvermogen en veel hard werken. Er is geen gemakkelijke manier om iets te bereiken dat de moeite waard is. Fouten maken zijn hierbij nog steeds stappen in de richting van jouw uiteindelijke doel, waardoor je de kans krijgt om te leren en jezelf aan te passen. 

Rimpels in jouw plan zijn onvermijdelijk, dus is het noodzakelijk om toch de hele tijd positief te blijven. Dit is waar je ondersteuningssysteem buddy je kan helpen. En als de dingen niet volgens plan gaan, concentreer je in plaats daarvan dan op de goede dingen die je doet en begin morgen gewoon weer opnieuw! 

NEW YEAR'S ROSOLUTION

Bron: workshop