Ik dacht in mijn leven wel allerlei soorten muizen gezien te hebben, zoals veldmuizen, woelmuizen, huismuizen en eh... alsook wel beschuit met muisjes. Maar compleet nieuw voor mij was een verticale muis. Wat heb ik daar nu mee aan zijn staart hangen?

Het blijkt al snel dat deze unieke muis niet in het wild voorkomt, geen muizenplaag veroorzaken kan, maar juist verlichting aan kan bieden op jouw bureau als een weledele computermuis!

De geëvolueerde verticale muis 

Ik had al eens eerder gehoord van een ergonomische muis, een tweehandige muis en alsook een linkshandige muis. Maar een geëvolueerde verticale muis? Dat is iets nieuws! 

Het concept is eigenlijk vrij eenvoudig: een verticale muis is gewoon wat hoger die ie breed is. In plaats van jouw hand plat op de muis te leggen om hem te kunnen gebruiken, houdt jij jouw hand verticaal, net zoals wanneer jij een handdruk geeft.

Een meer ergonomische positie

De knoppen van een verticale muis bevinden zich direct onder jouw handgreep, dus hoef jij jouw hand niet te spannen om ergens op te kunnen klikken. Je geniet echter van dezelfde functionaliteiten als bij een traditionele muis, maar dan vanuit een nieuwe, meer ergonomische positie.

Zo’n verticale muis is dan ook uiterst ergonomisch gevormd om de gebruiker mee te helpen deze handdrukhouding tijdens het gebruik te behouden. In plaats van jouw pols te draaien bij de bediening van een gewone muis, is er weinig tot geen draaiing van de pols nodig om een verticale muis te hanteren.

Het carpaal tunnelsyndroom

Elke draaiing van de pols gedurende langere tijd is slecht, omdat het de mediane zenuw comprimeert. Dit kan bij sommige individuen ontwikkelen tot het carpaal tunnelsyndroom, gekenmerkt door een slopende pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de vingers en armen naarmate de mediane zenuw steeds meer geagiteerd of beschadigd raakt.

Een goede verticale muis kan zodoende niet alleen helpen bij het voorkomen van CTS, Tendinitis en bepaalde musculoskeletale aandoeningen, maar kan ook de personen die al aan deze aandoeningen lijden in staat stellen toch nog een muis te kunnen blijven gebruiken zonder hun toestand te verergeren.

Hoe een verticale muis te gebruiken

Dit klinkt misschien als een domme vraag, maar hoe gebruik je eigenlijk een verticale muis? Het vasthouden van een verticale muis is eenvoudig genoeg. De vorm van de muis leidt jouw arm en pols op een natuurlijke wijze in een soort handdrukhouding terwijl jij de muis vasthoudt. Houd echter rekening met het volgende:

  • Zorg ervoor dat al jouw vingers ontspannen zijn op de muis, inclusief je duim.
  • Leg het gewicht van je hand op de zijkant van jouw pink en hand.
  • Er moet weinig druk of zelfs contact zijn met de zachte onderkant van je pols.

Plus er blijken twee manieren te zijn om met een verticale muis te manoeuvreren: vanaf de elleboog of de pols. Vanaf de elleboog schijnt beter of zelfs ideaal te zijn... maar is niet lang vol te houden, dus zal het bedienen wel een combo worden.

Een verticale muis van Kabel-Mania is geschikt voor iedereen die het comfortabel en intuïtief in gebruik vindt. Hoewel het bijzonder geschikt is voor gamers die urenlang ‘point-en-klik-games’ spelen, is het tevens een uitstekende oplossing voor kantooromgevingen. Het kan namelijk de kans op RSI aardig wat verminderen!

verticale muis