De toekomst van de mode, vooral nu, met de wereld in lockdown zal ineens heel anders dan ervoor ervaren worden. Het zal daarentegen niet direct op COVID-19 gebaseerd zijn, maar op de observaties van de materiaalinnovatie en de komst van AI gedurende het afgelopen decennium. 

Er werd door experts voorspeld dat er een punt van fysieke en digitale convergentie zou arriveren, maar er werd hierbij niet gedacht dat het zo snel zou zijn. In het licht van de allernieuwste smart wear ontwikkelingen en COVID-19 die deze digitale acceptatie versnelt, zijn hier een aantal toekomstige mode-innovaties die aangeven wat de toekomst ons bieden zal.

‘One size fits all’ kledingstukken die ‘meegroeien’ 

Geïnspireerd door de Japanse Origami en ook adaptieve kleding genoemd, ‘groeien’ de modecreaties van Ryan Jasin tegelijkertijd met de drager mee, wat tot wel zeven maten mogelijk is! 

Deze innovatieve creaties van Ryan bestaan uit licht van gewicht geplooide stof met een patroon om de kleding ‘groeibestendig’, machinewasbaar en vooral volledig recyclebaar te maken.

Lichaamsvoedende kleding 

Kleding met voedingsstoffen die de drager voeden, is nog een nieuw concept. Een collectie gemaakt van algen, de finalisten van de H&M Global Innovation Awards 2018, laat echter zien dat er een enorm potentieel is. 

De collectie is gemaakt van biologisch afbreekbare vezels op basis van algen en milieuvriendelijke kleurstoffen en werd geprezen om zijn vermogen om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, af te geven op het lichaam van de drager!

‘Power’ kledingstukken 

Yves Béhar, de oprichter van het ‘FuseProject’, kwam met een origineel idee van powerkleding. In eerste instantie wilde Yves mensen met een spierdystrofie normaal kunnen laten functioneren. 

Dat wil zeggen: kunnen lopen, staan en weer actief kunnen zijn voor langere tijd, terwijl je er ook goed uitziet. Het concept van Béhar vond veel grip in het medische landschap. 

Er is echter een nieuwe golf van innovatieve modeontwerpers die een groeiende interesse tonen in het ‘verbeteren’ van het menselijk lichaam met cyborg-achtige vaardigheden.

3D geprinte mode 

Recente golven van innovaties gericht op de mode-industrie hebben geleid tot een toestroom van op technologie gebaseerde ontwerpers die een nieuwe wereld van technieken, materialen, productiemethoden en creaties willen laten zien. 

3D printen is één van de meest populaire ‘tools’ geworden die worden gebruikt door opkomende modeontwerpers. De Nederlandse modeontwerpster Iris Van Herpen is dankzij haar verbazingwekkende werk en innovatie de onbetwistbare leider van de beweging. 

De laatste ontwikkelingen in 3D printen zien een verschuiving naar bio- en milieuvriendelijke inkten, wat het begin zou kunnen zijn van een nieuw tijdperk van duurzame 3D geprinte mode, voor een schonere industrie en een betere wereld.

Kunstmatige intelligentie 

Er is geen toekomst voor mode na COVID, zonder AI. Het gebruik van AI heeft in de mode-industrie al een plaats gevonden in de klantenservice, vraagvoorspelling, planning, inkoop, operationele automatisering, supply chain, voorraadbeheer. 

Maar meer recentelijk is er te zien dat AI trendspotting, productontwerp en maatwerk op een hoog tempo doorzet. Het 8 label van YOOX, een door AI ontworpen modelabel, gaat echter nog een stuk verder. De AI modeontwerper is een nieuwe rol die de creatieve wereld raakt en de grens tussen technologie, mens en creativiteit vervaagt. Deze ‘ontwerper’ heeft toegang tot de geschiedenis van de hele mensheid. 

Het kan inspiratie putten uit de geschiedenis van de mensheid, uit onze ‘evolutionaire strijd’, zoals uitgebeeld in de wetenschap, muziek en kunst. Het heeft toegang tot alle materialen ter wereld en kan de meest geschikte elementen voor de beoogde creaties vergelijken en selecteren. Plus het kan daarnaast ook beslissen over de meest efficiënte productietechnologieën...

De toekomst slim zal zijn 

Zo lees je maar weer dat de toekomst slim zal zijn: AI kleding, voedende kledingstukken en andere innovatieve mode. Wat de toekomst van smart wear ook in mag houden, zeker zal zijn dat die ook ondersteund zal worden door de benodigde smartwatches en fitness trackers om dit leven optimaal en gezond te ondersteunen! 

https://www.kabel-mania.nl/smart-wear 

Bron en idee: wtvox