Of het nu gaat om de auto waarin we rijden, de IoT (internet der dingen) apparaten die onze slimme huizen aandrijven, alle elektronische componenten die er hierin gebruikt worden zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Maar ondanks dat de fabricage en ontwikkeling van electronica steeds verfijnder wordt en de elektronische componenten voor een uitlevering getest worden, kunnen er nog steeds storingen optreden. Er is zodoende niet alleen tijdens de creatie van elektronische producten, maar ook daarna test equipment nodig.

De groei in test equipment 

Met de toenemende complexiteit van elektronische apparaten, wordt er tevens verwacht dat de markt van test equipment tegen 2025 34 miljard dollar zal bedragen. Belangrijke spelers in deze industrie, zoals bijvoorbeeld National Instruments, Rohde & Schwarz en de Anritsu Corporation, plus vele anderen zijn continu hun elektronische testproducten aan het ontwikkelen om het rappe tempo van de alsmaar ontwikkelende technologie bij te houden. 

Dit brengt ons bij het belang en de toepassingen van elektronische testapparatuur die de evolutie en de vraag stimuleert.

Het belang van test equipment 

De juiste test equipment helpt ons de real-time omgeving zo nauwkeurig mogelijk te simuleren, zodat het te testen apparaat geverifieerd kan worden. Deze testapparatuur is hierbij in wezen net zo belangrijk als het apparaat zelf. 

Want alle elektronische apparatuur verslijt na verloop van tijd door verhitting, vocht, schokken of trillingen. En dit kan vervolgens tot verminderde prestaties leiden. Daarom moet elke elektronische testfaciliteit de vereiste apparatuur hebben, of het nu gaat om een ​​eenvoudige multimeter of een complexe oscilloscoop. Deze elektronische tests worden in verschillende fasen van de levenscyclus van het product uitgevoerd.

De soorten test equipment 

Digitale multimeter - Dit is het meest veelzijdige type testapparaat. Het wordt gebruikt om stroom, spanning, weerstand en verschillende andere parameters van een circuit te meten. Digitale multimeters kunnen ook gebruikt worden om de continuïteit tussen twee punten in een elektronisch circuit te testen. 

Solenoïde spanningstester - Wordt gebruikt om AC/DC spanningen tussen de 100 en 600 volt te testen. Dit goedkope hulpmiddel kent een lage impedantie en kan tijdens het testen de aardlekschakelaar uitschakelen. 

Digitale oscilloscoop - Oscilloscopen helpen bij het omzetten van niet-elektrische trillingen of geluiden in een 2D golfvorm. De aldus verkregen golfvorm kan op frequentie, amplitude en tijdsinterval bestudeerd worden.

Logische analysator - Kan gebruikt worden om complexe digitale en logische schakelingen te testen en de relatieve timing van een groot aantal signalen weer te geven. 

Signaalgenerator - Wordt voornamelijk gebruikt in de R&D en productiefase om elektronische of analoge signalen in de testomgeving te genereren. Het helpt bijvoorbeeld ingenieurs van de TU Delft de prestaties van een product te testen alsof het live werkt. 

Netwerk/impedantie analysator - Deze wordt gebruikt om complexe impedantie te testen als onderdeel van de frequentie. Het helpt bij het karakteriseren van elektronische componenten, elektronische schakelingen en materialen die gebruikt worden om schakelingen te maken. 

AC/DC voedingsbron - Fungeert als een gereguleerde AC/DC voedingsbron voor banktesten van elektronische circuits. De belangrijkste functie van een stroombron is om huishoudelijke stroombronnen om te zetten in specifieke spanningen en stromen. 

LAN kabeltester - Dit helpt bij het meten van de geleiding tussen twee uiteinden van een kabel. Ze kunnen gebruikt worden om een ​​breed scala aan LAN kabels te testen, waaronder RJ45, coaxkabels en andere kabels met verschillende CAT classificaties. 

Digitale patroongenerator - Wordt gebruikt om kunstmatig elektronische golfvormen tussen twee spanningsniveaus te simuleren die met de I/O standaarden van de DUT: TTL, LVTTL en LVDS vergeleken kunnen worden.

Up-to-date blijven 

De elektronische schakelingen in apparatuur zullen steeds complexer worden, of het nu gaat om een eenvoudig huishoudelijk apparaat of geavanceerde ruimtetechnologie. Het is zodoende belangrijk om goed van alle ontwikkelingen in de testtechnologie op de hoogte te blijven, en alsook de juiste wijze om deze test equipment te gebruiken om de veiligheid ervan te waarborgen. 

https://www.kabel-mania.nl/consumer-electronics/test-equipment 

Bron: circuitbasics