Je wilt ook graag aan de slag met het maken van digitale schilderijen of tekeningen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen? In dit Kabel-Mania artikel vertellen we jou hoe je met digitale kunst aan de slag gaat. Het mooie ervan is dat het maken van digitale kunst niet duur hoeft te zijn, want de belangrijkste tools kan je heel betaalbaar (onder meer) via Kabel-Mania verkrijgen!

Een grafisch tablet 

Een grafisch tablet werkt een beetje als een muis en moet op je pc of laptop worden aangesloten. Je kunt met een speciale stylus op het oppervlak van de grafische tablet tekenen (sommige varianten moeten worden opgeladen, andere niet). Het oppervlak van de grafische tablet weerspiegelt jouw scherm. Dus wanneer jij jouw stylus in de rechterbovenhoek van het oppervlak plaatst, vindt jij je cursor ook in de rechterbovenhoek van jouw scherm. 

Ze zijn relatief goedkoop, want je kunt hier bij Kabel-Mania al een fatsoenlijk grafisch tablet van Huion of Veikk onder de 70 euro krijgen.

Een tablet met ingebouwd scherm 

Wil je op je computer digitale kunst maken, maar geen grafisch tablet zonder display gebruiken, dan is een grafisch display wellicht een optie voor jou. Ze zijn duurder dan een grafisch tablet, maar laten je direct op een scherm tekenen en schilderen. Misschien voelt dit voor jou iets meer intuïtief aan. 

De voordelen zijn tevens groot: het direct op een scherm tekenen voelt natuurlijker aan dan tekenen op een ‘standaard’ grafisch tablet. Plus het kost minder tijd om eraan te wennen dan tekenen op een variant zonder scherm. Ze zijn bij Kabel-Mania vanaf 335 euro verkrijgbaar.

De software 

Een ander ding dat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan met digitaal schilderen of tekenen, is software. De prijzen hiervoor variëren van volledig gratis tot flink kostbaar. Je kunt eerst aan de slag gaan met een gratis (of low budget) softwarepakket, gewoon om te zien of je het leuk vindt om met digitale kunst bezig te zijn.

Krita (gratis) 

Dit is een open-sourceprogramma en een goed alternatief voor Photoshop. Misschien is het niet zo krachtig als Photoshop, maar het heeft veel opties. Op de Krita website vind je allerlei tutorials en bronnen om met je schilderavontuur aan de slag te gaan.

Medibang Paint Pro (gratis) 

Dit is een ander gratis digitaal kunstprogramma dat geweldig is voor mangakunstenaars. Met Mediabang Paint Pro kun je gemakkelijk strippanelen maken, het heeft verder een tool voor het beheren van strippagina's en tot slot kunt je met de ‘snap guides’ van het programma eenvoudig perfecte lijnen maken. Dit programma is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS!

Autodesk Sketchbook (gratis) 

Een ander gratis app en softwarepakket is Autodesk Sketchbook. Het is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. Het programma heeft een mooie, uitgeklede interface zodat je niet door alle tools afgeleid wordt.

Corel Painter (350 euro) en Corel Painter Essentials (40 euro) 

Dit is een geweldig programma (voor Windows en Mac) als je het gevoel wilt krijgen dat je ook echt aan het schilderen bent. Dit omdat het echt geweldig werk verricht door echte verf en potloden na te bootsen. Het programma Corel Painter Essentials is een uitgeklede versie, maar kost wel een heel stuk minder!

Clip Studio Paint Pro (30 euro) 

Dit is een geweldig digitaal kunstprogramma voor manga- en stripartiesten. Het programma heeft duizenden aanpasbare penselen en ook een behoorlijk coole op AI gebaseerde kleurfunctie.

Adobe Photoshop (10 euro per maand)

Adobe Photoshop wordt door veel professionele kunstenaars gebruikt en bevat heel veel functies. Omdat het zoveel functies heeft, kan het echter behoorlijk overweldigend zijn, waardoor het minder voor beginners geschikt is. Een ander nadeel van Photoshop is de ervan.

Ga aan de slag! 

Hopelijk vond je dit artikel behulpzaam en heeft het je geholpen bij de eerste stappen om met digitale kunst aan de slag te gaan. We willen jou alvast heel veel plezier wensen bij het maken van digitale kunst op jouw computer! 

GRAPHIC TABLET

Bron: artwithflo