We zullen ons 2020 vooral als het jaar herinneren waarin wij de band met al onze vrienden, familie en gemeenschap behoorlijk hebben leren waarderen. Maar wat was de technologie die ons op de been hield toen we migreerden naar het thuiswerken en online winkelen en deelnamen aan al die videochats? En waar zullen we het in 2021 allemaal over hebben? Kabel-Mania geeft je wat opties...

Blockchain 

Het heeft redelijk lang geduurd voordat blockchain een beetje in het blikpunt kwam te staan, maar naarmate de mensen steeds meer in de algoritmen gingen vertrouwen, waarop het gebaseerd is, is het nu echt de hoogste tijd ervoor. 

De gedecentraliseerde financiering zal de komende jaren vanwege de toegenomen vraag naar online financiële producten blijven groeien, maar het zal daarbij voortdurend moeten zoeken naar het evenwicht tussen decentralisatie, veiligheid en schaalbaarheid. 

Overheidsinstanties maken daarnaast voor al hun activiteiten ook steeds meer gebruik van blockchain. En dankzij deze omarming gaan we zien dat de regelgeving rondom blockchain eveneens steeds duidelijker wordt. Over een paar jaartjes zou het gebruik van blockchain ongeveer net zo aan kunnen voelen als bankieren bij de bank in jouw stad.

Cloudgebaseerde technologie 

De wereld veranderde onomkeerbaar in 2020, aangezien zovelen van ons van onze oude vertrouwde werkplekken naar voornamelijk thuiswerk achter een mini pc of laptop migreerden. Dit is natuurlijk alleen maar mogelijk door meer gebruik te maken van cloudgebaseerde technologie, waaronder werkplekapplicaties. 

Met de opkomst van de e-commerce zien we tevens dat cloudgebaseerde platforms steeds meer gepusht worden en we zullen hun volledige potentieel tot 2021 en daarna zien. Volgens voorspellingen van het onderzoeksbedrijf ForresterNow zal 60 procent van de bedrijven tegen het einde van 2021 van cloud computing op openbare cloudplatforms gebruikmaken en zal 25 procent van de bedrijven serverloos zijn.

Gezondheidstechnologie 

De ontwikkelingen van tech in de gezondheidssectoren vertoont evenzo geen tekenen van vertraging. Van de machine learning algoritmen en kunstmatige intelligentie die cruciaal zijn bij het snel maken van vaccins, tot Google en Apple die hun krachten bundelen om contactblootstellingstechnologie te creëren, plus de wiskundige modellen om R-getallen te berekenen om zo tweede coronavirus golven te voorspellen... de gezondheidstechnologie heeft de nieuwscyclus van dit jaar gedomineerd. 

De status quo van ‘naar de dokter gaan’ veranderde van het bijwonen van persoonlijke afspraken al snel naar virtuele sessies met iemands doktor, waarbij er veelvuldig gebruik gemaakt werd van apps zoals onder meer WhatsApp en FaceTime. 

Apps zoals Calm en Headspace zagen internationaal het aantal gebruikers alsook sterk toenemen, omdat veel individuen de bijwerkingen van de lockdowns probeerden te bestrijden, zoals stress, angst en eenzaamheid. 

Plus de health trackers en andere smart wear hebben nu een behoorlijk niveau bereikt waarmee gebruikers de O2 waarden in het bloed kunnen volgen, hun hartslag en ECG’s kunnen meten, en bijvoorbeeld de slaap kunnen tracken.

En eentje om liever te missen: het videogesprek 

We kunnen niet ontkennen dat 2020 evenzeer het jaar van de videogesprekken is geworden. Het is wellicht niet echt een nieuwe technologie, maar het is dit jaar wel zeker een stuk populairder geworden. 

Hopelijk staat het videogesprek via webcams volgend jaar niet meer zoveel centraal. Ze zullen desondanks vast nog wel een fundamentele rol in ons werkleven spelen, plus het is daarnaast onwaarschijnlijk dat de oude wijze om vijf dagen per week naar een kantoor te gaan terug zal keren. 

Als het daarentegen op sociale contacten aankomt, dan ervaren we allemaal een klein beetje vermoeidheid van al die videogesprekken en verlangen wij als sociale mensen meer dan ooit tevoren naar een ‘echte face-to-face’ contact. 

We zullen vrij snel aanschouwen wat 2021 ons daadwerkelijk zal brengen. Kabel-Mania staat jou daarbij bij met allerlei handige consumer tech tools om je door dit nieuwe jaar te manouvreren en houd je uiteraard op de hoogte van andere interessante ontwikkelingen! 

Kabel-Mania wenst ieder een voorspoedig 2021 toe! 

Bron: thedrum