Het is vrij gemakkelijk om aan te nemen dat het shoppen voor Speelgoed kabel-Mania enkel om plezier, spelletjes en het opwekken van vreugdekreten gaat wanneer een kind een cadeautje krijgen. 

Maar er komt echt wel meer bij kijken. Maria Montessori, de beroemde opvoedster, wordt namelijk vaak toegeschreven aan het volgende citaat: “Spelen is het werk van een kind”. Met andere woorden, het type speelgoed doet er niet veel toe. 

Dit is waarom speelgoed zo bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van een kind is:

Het leert vaardigheden 

Speelgoed kan om tal van redenen educatief zijn. Er valt bijvoorbeeld veel te leren van constructiespeelgoed. Namelijk een hand-oogcoördinatie en  ruimtelijk inzicht. 

Duw- en zitspeelgoed leer teen grove motoriek onder controle te krijgen. puzzels en vormensorteerders trainen de fijne motoriek en evenzo de oog-handcoördinatie. En strategiespellen ontwikkelen planning en een probleemoplossend vermogen. 

Als jouw kind 8 jaar of jonger is, probeer hem of haar dan de kans te geven om met zoveel mogelijke soorten Speelgoed te spelen die een verscheidenheid aan vaardigheden bevorderen. Maar als ze ouder zijn, kies dan het speelgoed uit dat zijn of haar opkomende interesses en talenten ondersteunt.

Het stimuleert de creativiteit 

Speelgoed kan alsook de verbeeldingskracht en innovatie bevorderen. Denk enkel maar aan specifieke gedragingen nabootsen of verhalen vertellen. 

Wanneer kleuters op school of thuis als bijvoorbeeld een dokter of kok spelen, dan bootsen ze de volwassenen om hen heen na en ontwikkelen ze zo belangrijke improvisatievaardigheden. 

Hetzelfde is min of meer het geval wanneer kinderen met blokken bouwen, schilderen of met muzikaal speelgoed spleen. Zij visualiseren en experimenteren dan met de mogelijkheden hiervan en cultiveren zo hun inventiviteit. 

Dit zijn uiterst belangrijke eigenschappen voor later in hun leven wanneer men veerkrachtig moet zijn en op een vindingrijke wijze problemen moet oplossen.

Het bevordert gezelligheid 

Regels leren volgen, dingen met leeftijdsgenoten delen en geduld hebben terwijl anderen aan de beurt zijn… dat zijn enkele van de vele belangrijke levenslessen die kinderen leren wanneer ze spelen. 

Wanneer kinderen samen spelletjes spelen, dan zien ze evenzo hoe hun vriendjes of vriendinnetjes op hun manier situaties benaderen en oplossen.

Het stimuleert de taalvaardigheid 

Kinderen met wie in hun jeugd veel gesproken wordt, ontwikkelen zo een grotere woordenschat en alsook een betere grammatica. Het door middel van spel stimuleren van de taalontwikkeling van jouw kind is een leuke en gemakkelijke manier om een ​​gesprek aan te moedigen. 

Fantasiespel biedt hierbij eveneens flink wat kansen voor jouw kind om zijn of haar vertelvaardigheden te verbeteren. Bordspellen zijn bovendien een goed moment om gepast gedrag te modelleren. Zoals te weten dat het nu mijn beurt is en later jouw beurt… 

Verder is het natuurlijk zo, dat als jouw kind zijn of haar gedachten en gevoelens uit, jij een inzicht krijgt in de innerlijke wereld van je kind.

Het vergroot het zelfrespect 

Veel ouders denken dat de juiste manier om het zelfvertrouwen van een kind op te bouwen, is door em of haar te vertellen dat hij of zij geweldig is. Maar kinderen doorzien deze holle complimenten en internaliseren die positieve uitspraken niet echt. 

Wat hen daarentegen wel een zelfverzekerd gevoel geeft, is dat ze zich capabel voelen. Dus of jouw kind nu dol is op puzzels , woordspelletjes, bouwdozen, videospelletjes of een ander soort speelgoed… schaf een stuk speelgoed bij Kabel-Mania aan met een toenemende moeilijkheidsgraad zodat zijn of haar bekwaamheid daardoor een bron van trots wordt! 

Speelgoed

Bron: goodhousekeeping