De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een draadloos netwerk in hun huis. Je zou zo dus kunnen denken dat powerline network adapters, welke de elektrische bedrading in jouw huis als een bekabeld gegevensnetwerk kan gebruiken, een verouderde en overbodige technologie is.

Maar je zou daarbij de verkeerde gedachte kunnen hebben.

Jazeker, WiFi is handig plus snel èn die 802.11n technologie is wijdverspreid, waarbij sommige supermoderne routers zelfs nog snellere verbindingssnelheden tot 1300 Mbps beloven.

Er is echter een eenvoud en betrouwbaarheid bij een powerline netwerk te constateren, welke die draadloze technologie nog steeds niet kan evenaren. Het is dan ook niet ontworpen om een ​​WiFi netwerk te vervangen. Het is meer een interessante aanvulling.

Wat is een powerline netwerk? Het is in wezen een bedraad netwerk met (meestal) verborgen draden. Stel je nou eens voor dat jij over een breedbandrouter in de gang beschikt en een slimme Samsung HD-TV in de woonkamer.

Laten we dan ook melden dat deze TV niet draadloos ingeschakeld is, dus de enige manier waarop jij ervan genieten kan is via een Ethernet kabel vanaf je router, door deze via de gang en over de vloer van de woonkamer naar jouw TV te slepen. TV. Je probeert die kabel dan uiteraard te verbergen met een groot kleed. Maar echt fantastisch werkt dit niet.

De oplossing met powerline network adapters is veel minder zichtbaar. Je schaft een basisset aan, welke bestaat uit twee powerline adapters en twee korte Ethernet kabels. Je sluit vervolgens één van die Ethernet kabels aan op jouw router en op de eerste van die powerline adapters.

Vervolgens steek je de stekker in het dichtstbijzijnde stopcontact. Je klikt daarna de tweede Ethernet kabel in de achterzijde van de HD-TV en in de tweede powerline adapter. Je steekt die tweede adapter alsook in het dichtstbijzijnde stopcontact.

En dat is het. De adapters detecteren elkaar automatisch (er zijn geen stuurprogramma’s nodig, dus er is ook geen langdurig configuratieproces) en verbinden zich met elkaar, waardoor er simpel data vanaf je router naar de TV gesluist kan worden. Dit gaat allemaal via de elektrische bedrading in de muren.

Toen de eerste powerline network adapters in 2001 werden geïntroduceerd, waren de datasnelheden vrij beperkt te noemen. Maar de allernieuwste powerline producten ondersteunen nu gigabit netwerken.

Waarom zou jij een powerline netwerk willen gebruiken? Powerline is een technologie die vaak handig is om het bereik van een thuisnetwerk uit te breiden naar plaatsen waar jouw draadloze dekking slecht is, of waar jij de snelst mogelijke verbinding nodig hebt: bijvoorbeeld voor een gameconsole of een Apple TV.

Het is ook ideaal voor het aansluiten van oude apparaten op het internet die niet over een ingebouwde WiFi connectiviteit beschikken. Powerline is bovendien een nette en effectieve netwerkoplossing.

Powerline technologie is aantoonbaar veiliger dan een draadloos netwerk. Omdat de data gegevens via de elecktriciteits bedrading in jouw huis verzonden wordt, kan deze daardoor niet van buitenaf worden gehackt of misbruikt. Je kan het natuurlijk als jij dat wenst het ook nog eens met een wachtwoord beveiligen.

Zo zie je maar weer: netwerken over stroombekabeling met hulp van Kabel-Mania is eenvoudiger dan jij denkt!

https://www.kabel-mania.nl/pc/netwerk-adapter/powerline-network-adapters

Dit artikel kwam tot stand met electrifying hulp van techradar.com