Parels zijn wonderschoon. Ze hebben om deze reden dan ook al voor een heel lange tijd de aandacht van veel mensen getrokken, en dan vooral vrouwen, maar tegelijkertijd hebben ze de biologen flink beziggehouden met een al lang bestaande vraag: hoe deze fraaie pareloesters zulke prachtige biomineraliserende materialen kunnen produceren. 

De pareloester behoort tot de phylum Mollusca, die uit ongeveer 85.000 soorten bestaat, waaronder oesters, zeeoren, inktvissen, octopussen en slakken. Het leefgebied van deze weekdieren strekt zich uit van zeewater tot zoet water tot op het land.

De parelsoorten 

Er bestaan op zich vier soorten Parels , welke in grootte, vorm, kleur en waarde variëren. Zoetwaterparels worden voornamelijk in rivieren en meren in geheel China gecultiveerd. Het zijn de meest verkrijgbare parels en worden daardoor alsook voor een zeer aantrekkelijke prijs verkocht. 

De Japanse Akoya Parels zijn een variant van de zoutwaterparels die werledwijd misschien wel het meest bekend zijn. Ze worden in Japanse en Chinese wateren geproduceerd en beschikken over bolvormige vormen met een prachtige glans. Tahitiaanse Parels zijn een ander type zoutwaterparels die voornamelijk op de eilanden van Frans-Polynesië gecultiveerd worden. 

En ondanks dat ze soms zwarte parels worden genoemd, zijn ze eveneens in prachtige tinten grijs, blauw, groen en paars verkrijgbaar. Zuidzee parels zijn de grootste van alle parels en hebben witte, crèmekleurige en gouden tinten. Ze zijn te vinden in de wateren van Australië en de Filippijnen.

Mystieke objecten 

Parels waren ooit mystieke objecten, waarvan sommigen geloofden dat het de tranen van Eva waren, maar voor anderen waren het de tranen van Aphrodite. Er zijn verhalen over parels die uit de mond van vrouwen vallen als ze lieve woorden uiten, en parels die vanuit zeeschuim verschijnen wanneer er een godin wordt geboren. 

Maar nu weten we wel beter: Parels ontstaan vanuit enkele van de meest fundamentele en gemeenschappelijke bouwstenen van de natuur: calcium, koolstof, zuurstof, gerangschikt in calciumcarbonaatdeeltjes, en samengebundeld door organische eiwitten.

Geboren vanuit een godin 

Terwijl de oude culturen wapens van schelpen maakten, zijn de oerverhalen over parels gelukkig niet zo oorlogszuchtig. Ongelooflijk hard en bovennatuurlijk glanzend, werden de parels namelijk als iets vrouwelijks beschouwd, schatten geboren vanuit een godin. 

Volgens de encyclopedie van afrodisiaca zijn parels een mooi symbool van liefde dankzij hun associatie met respectievelijk Aphrodite en Venus, de Griekse en Romeinse godinnen van de liefde. 

Veel westerse culturen associëren de kleur wit van Parels nog steeds heel vaak met onschuld en puurheid, die op hun beurt weer met bruiloften geassocieerd worden. Als witte edelstenen blijven parels daarom uiterst populaire geschenken voor bruiden. 

Er wordt soms zelfs beweerd dat parels kunnen voorkomen dat pasgetrouwde bruiden zullen gaan huilen! Bruiden in Azië dragen tevens parelkettingen als een symbool van vruchtbaarheid.

De dochter van de maan 

Parels , en dan vooral de zoetwatersoorten, kunnen in gevarieerde en ongebruikelijke maar mooie vormen voorkomen. Zachte witte glanzende bollen, die vaker bij zoutwaterparels voorkomen, zijn echter een geïdealiseerde standaard geworden. Deze vorm doet van nature vrij sterk associaties aan de maan oproepen. 

Het is daarom niet verrassend dat veel culturen maanassociaties met Parels hebben gecreëerd. Deze verbindingen worden verder versterkt door de associatie van de maan met het waterige domein alwaar parels worden geboren. 

In oude Vedische teksten wordt de parel geboren uit de wateren van de aarde en de krachten van de hemel, bevrucht door een bliksemflits. Het wordt beschouwd als de dochter van de maan. In westerse culturen heeft de parel astrologische associaties met de planeet Venus. Net als parels kwam de godin van de liefde uit de zee.

De tranen van Eva 

Door hun vorm hebben parels nog een andere waterige associatie. Sommige verhalen melden immers dat witte parels de tranen zijn die door de goden zijn vergoten. Eén legende vertelt dat de tranen die Eva huilde toen ze uit Eden verbannen werd, in parels veranderden! 

Natuurlijke Parels zijn tegenwoordig bijzonder zeldzaam, waardoor hun waarde aanzienlijk toeneemt. De zoektocht naar de perfecte parel, natuurlijk of gekweekt, duurt al eeuwen. De zeldzaamheid en de kosten van parels droegen ook bij aan enkele veelvoorkomende uitdrukkingen die nog steeds worden gebruikt. Zoals het gooien van ‘Parels voor de zwijnen’, waarbij er waardevolle dingen aan vruchteloze pogingen verspild worden.

Een bijzonder mooi cadeau 

Gezien hun symbolische betekenis en betoverende schoonheid, zijn Parels ook niet voor niets nog steeds één van de meest populaire juwelen van vandaag. Plus een bijzonder mooi cadeau! 

Er zijn hier bij Kabel-Mania een heleboel mooie en betaalbare cadeaus met Parels te vinden. 

PEARLS

Bronnen: longreads, blog.oup & gemsociety