Optische digitale audioverbindingen zijn een populaire manier om een hoge kwaliteit audiosignaal tussen HiFi apparaten te verzenden. Ze zijn ook wel beter bekend als toslink verbindingen. 

Mogelijkerwijs heb jij verschillende keuzes als het gaat om een hoogwaardige audio overdracht bij jouw audiosysteem, en een optisch signaal is hierbij altijd een goede keuze.

Ik zie het (optische) licht! 

Sommige optische poorten hebben een speciale beschermkap over de opening, die verwijderd moet worden alvorens jij de desbetreffende kabel aansluiten kunt. En wanneer jij dat dopje verwijdert, kan je direct al het felrode licht waarnemen wat van binnenuit jouw apparaat zichtbaar wordt. 

Wanneer jij zo’n toslink kabel plaatst, moet deze direct op zijn plaats klikken. Het is uniek ontworpen om op maar op één manier te passen; de ene kant is vierkant, de andere ietwat schuin in de hoeken.

Wat doet een digitale toslink kabel? 

Een optische digitale audioverbinding wordt gebruikt om digitale audiosignalen tussen apparaten te verzenden. Het ondersteunt hierbij PCM stereogeluid, Dolby Digital en DTS 5.1/7.1 meerkanaals audio voor mensen die over surround sound geluidssystemen beschikken. 

Het ondersteunt echter geen SACD, DVD-A of high-definition audio zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Zo’n optische toslink aansluiting is eveneens enkel voor digitale audio bedoeld, dus is dus niet voor de doorvoer van videosignalen.

Toslink in plaats van HDMI gebruiken 

Als jij niet de beschikking hebt over een HDMI signaal, dan is een optische audiokabel een goede manier om de audio tussen apparaten over te dragen. Een veelgebruikt toepassing voor een toslink verbinding is om jouw tv-geluid aan te sluiten op jouw luidsprekersysteem of soundbar. 

Als jij jouw tv uitzendingen via een interne tuner of een smart tv box ontvangt, dan zou jij het audiosignaal hiervan graag via je AV versterker willen weergeven. De meeste moderne tv’s beschikken daarom gelijk al over een optische audio uitgang. 

Je sluit deze optische audio output op aan de achterkant van je tv aan en op een optische toslink input op jouw AV receiver of versterker.

Wat er nog meer over toslink verteld kan worden 

Een optische audio aansluiting wordt veelal aangeduid als een toslink poort en de daaraan verbonden kabel een toslink kabel. Dit verwijst naar de ontwikkelaar van dit verbindingstype, namelijk Toshiba. 

Bij dit type verbinding wordt het digitale audiosignaal in licht omgezet en via een glasvezel kabel overgedragen. Afgezien van een HDMI verbinding, bestaan er twee methoden om digitale audio tussen apparaten te verzenden: een optische of coaxiale digitale audio. 

Beide methoden voor het verzenden van deze digitale audio staan ook bekend als S/PDIF verbindingen. Ongeacht het gebruikte verbindingstype, is er geen verschil in de daadwerkelijke overgedragen van gegevens. Je vindt deze twee verbindingen ook vaak zij aan zij op een apparaat.

Optische audio converteren 

Het zou mogelijk kunnen zijn dat jouw uitvoerapparaat (zoals een DVD of Blu-ray speler) enkel over een optische uitgang beschikt, maar jouw versterker alleen maar een coaxiale ingang heeft. In dat geval kan jij heel simpel een toslink naar coaxiaal converter van Kabel-Mania gebruiken om toch nog van de voordelen van dit digitale signaal te kunnen genieten! 

Op een soortgelijke wijze kan jij uiteraard ook een toslink signaal naar een standaard analoog RCA signaal converteren. Maar optische kabels bieden veelal een superieure geluidskwaliteit ten opzichte van RCA. 

Wil jij ook kunnen profiteren van de voordelen van optische audio kabels, kijk dan eens naar de toslink audio oplossingen van Kabel-Mania om dit mogelijk te maken. Wij verzekeren jou: die digitale wereld klinkt echt geniaal! 

toslink