Terwijl COVID-19 nog steeds over de gehele wereld haar tentakels spreidt, dwingt het de moderne mensheid om online nog meer te innoveren, om zo de manier waarop we op het internet werken en leven te veranderen. 

Het grote voordeel van de situatie waarin we ons momenteel bevinden, is dat alle individuen en bedrijven nu nog veerkrachtiger zullen zijn in een wereld na de COVID-19. Hier zijn een aantal voorspellingen van hoe onze wereld eruit kan zien als we de pandemie echt achter ons hebben gelaten.

Meer contactloze interfaces en interacties 

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we onder de indruk waren van touchscreens en alles wat ze ons in staat stelden te doen. COVID-19 heeft de meesten onder ons nu wel hyperbewust gemaakt dat elk tastbaar oppervlak de ziekte over zou kunnen brengen, dus in een post-COVID-19 wereld zou verwacht kunnen worden dat we minder aanraakschermen en meer spraakinterfaces en gebaren herkennende techniek zullen hebben. Denk hierbij in eerste instantie maar eens aan contactloze betalingsopties via mobiele apparaten.

Een versterkte digitale infrastructuur 

COVID-19 zorgde ervoor dat veel mensen zich aan moesten passen aan thuiswerken en/of geïsoleerd werken. Door de wereld collectief af te dwingen om digitale oplossingen te vinden om online te kunnen vergaderen, op het web piano lessen of zo te kunnen volgen, of via het internet trainingen te doen, konden velen onder ons de mogelijkheden al zien om enkele van deze praktijken alsook in een wereld na COVID-19 voort te zetten.

Telegeneeskunde 

Heb jij ook e-mails van jouw zorgverleners ontvangen dat ze openstaan voor telegeneeskunde of virtuele consulten? Om het bezoek aan ziekenhuizen en de kantoren van andere zorgverleners te verminderen, implementeren vele doktoren nu consulten door middel van video. Sommige zorgaanbieders hadden zich hier vóór de COVID-19 al in verdiept, maar de belangstelling is toegenomen nu een sociale distantiëring op veel plaatsen verplicht is.

Meer digitale evenementen en e-sports 

Organisatoren en deelnemers van evenementen werden door COVID-19 gedwongen om op digitaal over te schakelen. En alhoewel persoonlijke evenementen niet volledig zullen worden vervangen na COVID-19, zullen er zeker organisatoren van evenementen zijn die compleet nieuwe manieren zullen bedenken waarop de digitale aspecten een aanvulling kunnen zijn op persoonlijke evenementen. 

Heel veel sportevenementen, organisaties en fans hebben daarnaast te maken gehad met het feit dat hun favoriete tijdverdrijf vanwege COVID-19 in de wacht werd gezet of dat seizoenen volledig geannuleerd werden. Maar e-sports floreert. Er waren zelfs e-versies van F1 autoraces op televisie te zien, en hoewel het misschien niet hetzelfde is als traditioneel Formule 1 racen, gaf het de mensen wel een ‘sportief gevoel’ en ontspanning.

Meer online shoppen 

De COVID-19 belastte alle online shopping systemen meer als nooit tevoren, aangezien het merendeel van de aankopen nu via het internet ging. Bedrijven die geen online optie hadden, werden financieel direct al min of meer geruïneerd, en degenen die wel enige capaciteiten hadden, probeerden hun online aanbod gelijk op te voeren. Na COVID-19 zullen veel bedrijven, die concurrerend wensen te blijven, tevens allerlei andere manieren bedenken om online diensten te verstrekken, plus zullen er diverse verbeteringen zijn in de logistieke en bezorgsystemen om deze stijgende vraag op te vangen. 

In een post-COVID-19 wereld voorspelt men dat we van onze (digitale) wereld met z’n allen een betere plek zullen maken. Hoe zie jij jouw toekomst in real life, of online op het internet? 

online

internet