Ze zeggen wel eens: “daar waar je weerstand voelt, heb je iets te leren”. En als het om het begrip weerstand gaat, is er inderdaad flink wat kennis op te doen. Want wat is weerstand nu eigenlijk precies?

Lichamelijke weerstand

In de volksmond wordt het begrip weerstand meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden, maar je weerstand is in sommige gevallen een functie van jouw afweersysteem.

Weerstand is in dit geval het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken. Dit omschrijft in het kort het begrip weerstand op medisch gebied.

Psychologische weerstand

In de psychologie is weerstand echter iets heel anders. Weerstand belemmert in de psychologische wereld namelijk de vrije expressie van impulsen en affecten. Weerstand betekent hier een verzet tegen een bewustmaking van wat onbewust aanwezig is. Ja, leuk hè

Volgens Herr Doktor Sigmund Freud is weerstand een proces waarbij de patiënt het goede verloop van therapie hindert. De menselijke weerstand tegen verandering en de bereidheid tot veranderen is voor de mens immers altijd al een heet hangijzer geweest...

Mensen houden namelijk niet zo van veranderingen. Ze doen er soms alle moeite voor om bij hun oorspronkelijke standpunt te blijven en de dingen bij het oude te laten.

“Veranderen lukt niet, want er is teveel weerstand” zou men daarbij kunnen zeggen. Weerstand tegen verandering kan zich absoluut op vele fascinerende manieren manifesteren. Van getreuzel en sabotage tot soms zelfs wel een totale rebellie!

Maar wat als ik nu eens geen weerstand biedt? En het wellicht aan de wetenschap overlaat.

Een wetenschapper kan namelijk heel gemakkelijk weerstand meten!

Elektrische weerstand

Het diagnosticeren van de bronnen van weerstand is in de natuurkunde wetenschap zelfs een eerste stap op weg naar oplossingen te noemen. In elk materiaal dat er bestaat kost het voor elektronen namelijk een bepaalde hoeveelheid energie om er doorheen te bewegen.

Zo heeft ieder materiaal dan ook zijn eigen weerstand. Die weerstand wordt gemeten in Ohms (wat aangegeven wordt met de griekse letter Ω). Des te lager de weerstand van een materiaal, des te beter geleidt het materiaal.

De meeste metalen hebben een lage weerstand. Andere materialen, zoals hout en rubber hebben daarentegen een weerstand die zo hoog is dat er geen enkele elektron doorheen kan lopen.

Elektrische weerstand wordt in de natuurkunde gemeten met een speciale weerstandsmeter, wat officeel de Ohmmeter genoemd wordt. Weerstandsmetingen worden gewoonlijk uitgevoerd om de conditie van een component of stroomkring te bepalen.

Er wordt hier veelal de wet van Ohm bij toegepast, want hiermee kan je de spanning, weerstand of stroomsterkte mee uitrekenen.

Waar een wil is ben ik weg

Waar een wil is is een weg en in het geval van een oplossing tegen weerstand hoef je dus niet altijd een uitweg te vinden. Waar een wil is ben ik weg... op weg om naar mijn Kabel-Mania weerstandsmeter te grijpen om dit eens grondig te onderzoeken!

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=weerstand