Een USB flash disk, die ook wel een USB stick, USB geheugenstick of pen drive genoemd wordt, is een draagbaar plug-and-play opslaggevalletje dat van flash geheugen gebruik maakt en licht genoeg is om aan een sleutelhanger te bevestigen. 

Wanneer een gebruiker deze flash disk in een USB poort steekt, dan herkent het besturingssysteem (de OS) van de computer het apparaat als een verwisselbaar geheugenstation en wijst het een eigen ‘drive’-letter toe. 

Een USB geheugenstick kan gebruikt worden om er belangrijke bestanden en gegevensback-ups op op te slaan, favoriete instellingen of applicaties te bewaren, diagnoses uitvoeren om mogelijke computerproblemen op te lossen of een besturingssysteem vanaf een opstartbare USB te starten. 

Een USB stick ondersteunt onder meer Microsoft Windows, MacOS, verschillende soorten Linux en veel BIOS-opstart-ROM’s. Een speciale OTG (On-The-Go) flash disk kan tevens met iOS en Android systemen gebruikt worden. 

Enkele belangrijke toepassingen van een USB flash disk:

Als een computer herstelkit 

Er is een grote kans dat jouw systeem ooit in de problemen raakt door bijvoorbeeld schadelijke software van het internet of door het falen van een harde schijf of SSD. Het is dus goed om software herstel tools bij de hand te hebben die jij vanaf een USB flash disk kunt uitvoeren.

Vergrendelen en ontgrendelen van je computer 

Je kan een USB geheugenstick, in combinatie met unieke software, als een soort sleutel gebruiken om jouw computer te vergrendelen en ontgrendelen wanneer deze is aangesloten en uitgeschakeld. Als iemand zonder deze USB stick toegang tot het systeem probeert te verkrijgen, dan wordt dit simpelweg geweigerd.

Bescherm jouw gegevens 

Als jij belangrijke of gevoelige documenten opslaat, dan kan jij deze versleutelen zodat niemand anders er toegang toe heeft. Deze flashdrive optie kan bijvoorbeeld met behulp van de standaard Windows BitLocker Drive Encryption in Windows toegepast worden, of door een gratis app zoals TrueCrypt te installeren.

Gebruik het als RAM geheugen (ReadyBoost) 

In het geval dat jouw PC traag is, dan kan jij je computer een boost geven door een deel van jouw data via ReadyBoost naar jouw USB pen drive te cachen, zodat het jouw applicaties beter kan beheren, wat resulteert in (ietwat) betere prestaties.

Voer ‘portable’ apps uit 

Een USB flash disk is één van de meest compacte gadgets waarmee jij heel simpel data, games of software met je mee kan dragen. Je kunt hier ook portable toepassingen op opslaan, zoals Firefox, Chrome, OpenOffice en games, om deze vanaf jouw USB drive op elke computer uit te voeren.

Antivirus software toepassen 

Als jij over een geïnfecteerde PC beschikt waartoe je geen toegang meer hebt, dan moet je soms met een antivirusprogramma via een USB station een controle uitvoeren. Veel antivirusprogramma’s bieden zo’n herstelhulpmiddel, dus download een USB herstel-image en gebruik deze om een opstartbare USB flashdrive te maken die jij op jouw computer gebruiken kan. 

Een USB flash disk van Kabel-Mania wordt meestal gebruikt om gegevens van of naar een computer over te dragen. Eén van de grote voordelen van een USB stick is dat het zo heerlijk draagbaar is. Daarnaast is het héél duurzaam omdat het geen bewegende delen bevat. Het is altijd heel verstandig om er hier altijd één of meerdere exemplaren van bij de hand te houden! 

COMPUTER & NETWORKING EXTERNAL STORAGE USB FLASH DRIVES

Bronnen: o.a. techtarget & gizbot