Iedereen die muziek produceert, schrijft of componeert, wil graag dat het goed klinkt. Voor veel mensen is het op de juiste manier muziek produceren van cruciaal belang voor hun persoonlijke visie op succes. Maar niet iedereen begrijpt wat voor proces er precies nodig is om een muzieknummer, met onder meer een mixing console, naar zijn eindresultaat te brengen.

Een pakkende melodie, een degelijk arrangement, zelfs een getalenteerde zanger is voor sommigen al genoeg. Maar er bestaat een gehele wereld achter deze geluidswereld. De woorden engineer en producer worden gebruikt om de technici te beschrijven die meestal enkel achter de mixing console zitten, om ervoor te zorgen dat de muziek goed klinkt voor het grote publiek.

Termen zoals mixen, masteren, EQ of toonregeling en compressie worden jou hier al snel voor de voeten geworpen. Muziekproductie is gewoon een complexe aangelegenheid. Vind hier wat meer info:

Mixen

Simpel gezegd is mixen is het proces om een nummer goed te laten klinken. Het mixen vindt meestal plaats na de opnamefase, hoewel sommigen er de voorkeur aan geven direct al via een mixing console te mixen terwijl ze de muziek opnemen of schrijven. Zoals elke creatieve inspanning is het absoluut een kunstvorm, want elke sound engineer heeft zijn eigen proces.

Levelen

Dit is één van de meest over het hoofd geziene fasen van het mengproces. Als iets te stil is, is het namelijk de gewoonte om het volume hoger te zetten. Dat is het idee achter ‘leveling’.

Pannen

Panning is het verdelen van een geluidssignaal naar links of rechts in het geluidsbeeld, meestal in een bereik van ‘8 tot 4 uur’ wanneer het volledig links of rechts is gepositioneerd.

In elektronische muziek worden instrumenten zoals de bas, zang en drums altijd centraal geplaatst, opdat het publiek zo er de meeste energie uit ontvangt.

Frequentiebeheer: egalisatie

Bij egalisatie draait het, net als bij leveling, om balans. Een equalizer of EQ is één van de belangrijkste tools die gebruikt wordt om instrumenten met elkaar in evenwicht te brengen, zodat elk geluid duidelijk te horen is. Dit wordt veelal gedaan door bepaalde frequenties te versterken of te verzwakken.

Delays en Reverbs

Eerder hadden we het over levelen en pannen en hoe deze ruimte toe kunnen voegen aan een mix. Delays en reverbs voegen diepte toe. Ze plaatsen de instrumenten in een specifieke ruimtelijk omgeving en geven de luisteraar aan of ze zich bijvoorbeeld in een bezemkast of in een kathedraal bevinden.

Reverb of weerkaatsing, zoals je ook in de natuur hoort, is een combinatie van meerdere geluiden die als reflecties gecreëerd zijn. Delay of vertraging is daarentegen de echo die jij hoort bij wat je afspeelt.

Compressie

Eén van de meest betwiste praktijken op het gebied van mixen en muziek in het algemeen is ‘compressie’. Zoals de naam al doet vermoeden,  vermindert het de amplitude van een geluid of brengt het de stillere delen naar voren via een proces dat… eh, compressie heet.

Een muzikale slotnoot

Net zoals veel renaissancekunstenaars een heel leven nodig hadden om hun vak onder de knie te krijgen om zo hun grootste kunststukken te produceren, kan hetzelfde worden gezegd over muziekproductie.

Een goede mix en master kunnen zelfs het slechtste arrangement acceptabel laten klinken, maar ze zijn geen wondermiddel voor een slordige muziekproductie en zullen dan ook elke keer weer worden afgetroefd door hoogwaardige technische en creatieve inspanningen.

Bij jij er ook klaar voor om je in de wondere wereld van mixen te gaan begeven? Begin dan met een mixing console van Kabel-Mania.

mixing console