‘Iene miene mutte’ is een wel heel bekend aftelversje. Dit kinderrijmpje wordt onder meer gebruikt om een willekeurig iemand aan te wijzen, om bijvoorbeeld de eerste te zijn die moet zoeken bij verstoppertje.

Je kent het vast al, maar hier komt ie toch nog even voor de zekerheid: ‘Iene miene mutte. Tien pond grutten.Tien pond kaas. Iene miene mutte is de baas.’

Vooral het mogelijk stukje tekst wat erna kan volgen lijkt erg kryptisch, namelijk ‘iet wiet waai is eerlijk weg’... Dat is een redelijk onbegrijpelijke tekst. Maar ook ‘iene, miene en mutte’, wat betekent dat nou? Misschien helpt een mogelijke oerversie op dit rijmpje een beetje.

De Drentse onderwijzer en taalkundige Dr. Jan Naarding legt uit waarom dit aftelrijmpje het dichtst bij een oude vroegmiddeleeuwse versie staat: ‘Anne manne miene mukke, Ikke tikke takke tukke, Eere vrouwe grieze knech, Ikke wikke wakke weg’.

Naarding noemt die oorsprong een ‘heidens priesterlied, dat de oppergodin smeekte om een orakel bij het wichelen, hetzelfde orakel dat wellicht zou beslissen over dood of leven van een mens’. De eerste beide regels worden vertaald met: ‘almoeder der mensen, spreek tot mij, ik grijp de stukjes der boomtakken (= runenstaafjes).’

De conservator van de Twentse Taalbank Goaitsen van der Vliet interpreteert dat de laatste verbasterde regel ‘iet wiet waait weg’ kan worden vertaald met: ‘ik wik en weeg’.

Er bestaan een hoop internationale versies op dit beroemde aftelrijmpje. In het Engels bestaat er zo ‘Eeny, meeny, miny, moe’. De oudste bronnen hiervan gaan terug tot rond 1820. De huidige variant luidt meestal als volgt: ‘Eeny, meeny, miny, moe, Catch a tiger by the toe. If he hollers/wiggles, let him go, Eeny, meeny, miny, moe.’

Behalve het ‘Eeny Meeny Miny Moe’ liedje van de Nederlandse meidengroep Luv’ uit 1979 kennen vooral de jeugdige persoonlijkheden onder ons natuurlijk ook ‘ieniemienie’!

Ieniemienie is een handpop die al sinds 1980 een rol speelt in het kinderprogramma Sesamstraat. Ieniemienie is niet alleen een zelfbewuste en assertieve muis, maar ook nog eens het speelkameraadje van Tommie.

Ieniemienie is eigenwijs, kritisch en avontuurlijk. Daarnaast is Ieniemienie ook nog eens heel slim en brutaal. Ieniemienie lijkt zo ook wel iemand die je heel goed kan gebruiken voor als je op wereldreis gaat.

Dus biedt Kabel-Mania jou een hele toffe milenium versie van de ieniemienie muis aan: de Measy mouse! Deze Measy maakt het leven met jouw Android TV wel heel easy! Dit handige draadloze speelapparaatje helpt je namelijk flink avontuurlijk met al zijn sensors op de juiste Android weg.

Ben jij ook op zoek naar zo’n handige ieniemienie tool voor jouw Android TV, dan zeg ik jou nu dit: ‘iet wiet waai is eerlijk bij Kabel-Mania weg’.

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=measy+mouse

http://sesamstraat.ntr.nl/achterdeschermen/poppen/ieniemienie.html

https://historiek.net/iene-miene-mutte-komt-voort-uit-een-oud-oostnederlands-wichellied/60599/