Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke connectoren begrijpen. Als er iets meer verwarrend is voor de niet-ingewijden over connectoren, is het wel de term ‘mannetje of vrouwtje’ toegewezen te krijgen bij de identificatie van connectoren.

In de techniek kan het verschil tussen mannetje en vrouwtje connectoren echter gigantisch zijn, net als dat er in de echte menselijke wereld sommige verschillen tussen de sexen ook al behoorlijk aantoonbaar zijn...

Connectors zijn bedoeld om netjes en naadloos op elkaar te passen. Het is uitermate belangrijk om het verschil te begrijpen tussen mannelijke en vrouwelijke connectoren en wat jij het meest nodig hebt.

De mannelijke connector (Let op: Dit is geen geslachts vooringenomen term). Alhoewel het misschien grappig lijkt om ieder type connector met uitsteeksels een ‘mannetje’ te noemen, is het een basisvorm van connectoridentificatie.

De mannelijke verbinding kan bevestigd zijn aan een kabel, een bepaald type hardware of één of meer draden. Een huis bestaat bijvoorbeeld uit veel mannelijke connectoren.

Een twee- of driepolige elektrische plug is een voorbeeld. De mannelijke connector is ontworpen om in een ander apparaat te worden gestoken. Uitgaande van de elektrische stekker als voorbeeld: als de stekker niet goed in het stopcontact past, dan heeft het eindresultaat geen enkele verbinding met de elektrische impuls in het stopcontact.

Het mag zonder meer duidelijk zijn: Zonder de stekker is het stopcontact absoluut nutteloos èn zonder het stopcontact is de stekker slechts een stekker met twee pinnetjes.

Andere soorten mannelijke connectoren. Er zijn andere gemakkelijk identificeerbare mannelijke connectoren. Eén voor de meeste mensen bekendste welke eenvoudig te herkennen is, is hun USB kabelstekker. Aan het einde van een USB-kabel zit een stekker die verbinding maakt met een mobieltje of computer. Deze USB stekkers zijn bedoeld om te voldoen aan de normen van het computersysteem om nuttig te zijn.

Mannelijke connectoren hebben vaak een aantal tanden of  ‘pinnen’ die afkomstig zijn van een adapter of zo. Het is belangrijk om het gebruik van mannelijke connectoren te begrijpen. In bepaalde gevallen zijn er mannetje naar mannetje connectors bevestigd aan adapters met het oog op dubbele verbindingen. Mannelijke verbindingen variëren in grootte, afhankelijk van de bijbehorende specificaties voor gebruik.

Vrouwelijke connectoren. Vrouwtje connectoren, nèt zoals mannetje connectoren, kunnen worden bevestigd aan hardware, draden of kabels. Dit is waar de gelijkenis dan ook direct eindigt. Vrouwtje connectoren bevatten kleine gaatjes of openingen waarin een mannelijke connector kan worden gestoken.

Gebruik het voorbeeld van het stopcontact en merk dan slim op dat de openingen ervan wachten op de plaatsing van een elektrische stekker...

Computers hebben ook verschillende vrouwelijke connectoren die het invoegen van kabels voor toetsenborden, monitors en andere computerapparaten mogelijk maken. Vrouwelijke connectoren variëren alsook in grootte, zoals blijkt uit de grootte van vrouwelijke connectoren op computers die het inbrengen van de USB kabel mogelijk maken.

Een vrouwelijke connector kan ook héél klein zijn, bijvoorbeeld bij een uiterst compact koppelstuk in waar via een reeks ‘schroefdraden’ een mannetje connector wordt ingestoken en vastgedraaid.

Hoe mannelijke en vrouwelijke connectoren te gebruiken. In de meeste gevallen kunnen mannetje of vrouwtje connectoren voor allerlei verschillende doeleinden aan elkaar worden toegevoegd.

Kinderen leren vaak mannelijke en vrouwelijke connectoren te gebruiken met speelgoed dat in elkaar klikt, zoals het welbekende LEGO of K’NEX.

Welke mannelijke en vrouwelijke connectoren jij nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Hier bij Kabel-Mania.nl zijn vele computer en Audio Video gerelateerde varianten beschikbaar.

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=mannetje

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=vrouwtje

Met kabel geslacht voorlichting van cables.com