Een microfoon is de eerste en misschien wel de belangrijkste schakel in het audioketen die een stem en muziek naar jouw publiek toestuurt. Met zoveel beschikbare modellen kan het een uitdaging zijn om te weten welke microfoon het meest geschikt is voor jouw live geluidsbehoeften. Wij behandelen hier in dit artikel enkel de condensatormicrofoon.

Condensatormicrofoon

Condensatormicrofoons worden meestal in opnamestudio’s gevonden, maar er worden momenteel ook vele gebruikt in omgevingen met live geluid.

De condensatormicrofoon maakt gebruik van een heel eenvoudig mechanisch systeem. Het is gewoon een dun, uitgerekt geleidend membraan dat dicht bij een metalen schijf wordt gehouden die de achterplaat wordt genoemd.

Deze opstelling creëert een condensator, waarbij de achterplaat zijn elektrische lading van een externe voedingsbron ontvangt (wat ook wel fantoomvoeding genoemd wordt). Wanneer geluid het membraan raakt, trilt het enigszins in reactie op deze golfvorm.

Hierdoor verandert de capaciteit, waardoor de uitgangsspanning zal varieren. Deze spanningsvariatie is vervolgens de uiteindelijke signaaluitvoer van de condensatormicrofoon.

Vocals en andere toepassingen

Sommige topzangers gebruiken het liefst relatief goedkope dynamische microfoons in plaats van condensatormodellen, omdat een dynamische microfoon hen vaak een warmer, voller geluid verstrekt.

Maar aan de andere kant kan een delicate stem juist profiteren van het gedetailleerde high-end van een condensatormicrofoon. En je hoeft ook niet zo dichtbij de microfoon te zijn tijdens het zingen als bij een dynamische microfoon.

Plus als je evenzo regelmatig opnames van concertpianisten op hun vleugels wenst te maken, dan zijn goede condensatormicrofoons ook prima in orde.

Nog wat voordelen

En dan zijn er nog twee belangrijke redenen op te noemen waarom de meeste geluidstechnici dynamische microfoons verkiezen voor live geluid:

Ze zijn namelijk minder gevoelig voor feedback en zijn beter in het beheersen van ongewenst achtergrondgeluid.

Het grote voordeel van condensatormicrofoons is hun geluid. Dit is eenvoudig te wijten aan de fysica van hun constructie.

In de homestudio

En heb je een microfoon voor studio opnames nodig? Welnu, als het gaat om studiogebruik, kunnen condensatormicrofoons uiteindelijk alles opnemen wat jij maar naar jouw computer of mixer wilt overbrengen. Houd echter rekening met het geluidsdrukniveau (SPL) dat elke microfoon toestaat als jij van plan bent iets super luids qua volume op te nemen...

Het gebruik van een condensatormicrofoon van Kabel-Mania is ongelooflijk belangrijk als het gaat om het bouwen van een home- of podcaststudio. Ze vormen het namelijk het middelpunt van al jouw geluidsprojecten!

condensatormicrofoon