Velen onder ons die over een paar weekjes Kerstmis zullen vieren, zullen nu al reikhalzend uitkijken naar alle cadeautjes, het feestelijke eten, een beetje overmatig drinken en wat er ook maar meer bijhoort. Maar heb jij je ooit afgevraagd wat het woord ‘Kerst’ nou eigenlijk precies betekent, of waar het vandaan komt? Kabel-Mania vertelt je hier zo vlak voor Kerstmis van alles over. 

De meesten van ons zouden aannemen dat het afkomstig is van het woord Christus, aangezien het hele idee van Kerstmis is om de geboorte van Jezus te vieren. Nee dames en heren plus jongens en meisje: het gaat hier echt niet alleen om de cadeautjes!

De oorsprong van Kerstmis 

Het woord ‘Kerst’ zelf is een verkorte vorm van ‘Christusmis’ of ‘Cristes Maesse’, zoals het voor het eerst in 1038 werd opgetekend. De term ‘Christus’ of Crīst zoals het oorspronkelijk bestond komt van het Griekse woord Khrīstos, wat een vertaling van het Hebreeuwse woord Messias is. 

Het tweede deel van Kerstmis (ofwel maesse) is een versie van het Latijnse woord missa, de viering van de eucharistietraditie van het eten van brood en het drinken van wijn ter nagedachtenis aan Jezus. 

Het is interessant om te weten dat de vroege christenen de viering van Christus zijn geboorte actief verwierpen, omdat ze het vieren van verjaardagen als een heidens ritueel zagen, in de bijbel gevolgd door figuren zoals de farao. 

25 december werd toendertijd trouwens als de geboortedag van Christus ingesteld, maar dit is niet noodzakelijk de dag waarop Jezus echt geboren werd… maar dat is een heel ander verhaal!

De Xmas story 

Maar waarom wordt Kerstmis soms afgekort tot het Engelse Xmas? Dit is iets dat we blijkbaar aan de Grieken te danken hebben. Het woord Khrīstos wordt in het Grieks namelijk als ‘Χριστός’ geschreven. De afkorting Xmas is gebaseerd op de eerste letter chi, die als ‘X’ geschreven wordt, gevolgd door ‘mas’, een verkorte versie van Mass.

Een tijd van geven en ontvangen 

Je hoeft echter geen christen te zijn om kerst te vieren. We hebben namelijk geleerd dat er dingen zijn die net zo belangrijk als Christus zijn, zo niet belangrijker tijdens de feestdagen. Met vrienden en familie samenzijn is het belangrijkst om zo dichterbij elkander als mensen te komen. 

Omringd door al die mensen van wie we houden, kan immers een behoorlijk positieve invloed op onze geest tijdens de kerstperiode hebben. Dat is dan ook wat Kerstmis voor de meeste niet-religieuze mensen betekent. 

Kerstmis brengt mensen zo dus samen, of het nu om een religieuze reden is of niet. Dit is de tijd van geven en ontvangen, ook al is dit met liefde en geluk in plaats van cadeaus. 

Maar let op: geschenken zijn echt niet altijd een slechte zaak, want het gezicht van de persoon zien die je het perfecte Kabel-Mania cadeau hebt gegeven om direct van vreugde op te lichten terwijl ze hun cadeau openen, is op zich al een heerlijk gevoel. Gewoon weten dat je iemand gelukkig maakt, zou dan ook altijd het beste cadeau van het hart moeten zijn.

‘Hey Google, bel de kerstman’ 

En hoe zit het dan met de Kerstman, bestaat die ook echt? Welnu, er is tegenwoordig een heel modern manier om hierachter te komen. Je kunt dit namelijk met een iPhone of iPad aan Siri vragen. Of als je het liever van Alexa wilt horen of je Google Home kan natuurlijk ook. 

Zeker is dat er voor jou dan een modern verbinding gemaakt wordt met een wel heel oude legende. Horen is geloven zeggen we dan maar. En niet alleen voor kinderen! 

Zo komt het toch nog allemaal ouderwets goed zo even voor Kerstmis! 

https://www.kabel-mania.nl/huis-tuin/voor-kerstmis 

Bronnen: o.a. thesun & theodysseyonline