Hoe bescherm je jouw gezin tegen gevaren die je niet kunt zien, ruiken of proeven? Het antwoord is simpel: met een koolmonoxide detector en melder van Kabel-Mania.

Wat is koolmonoxide en waarom heb je een detector nodig? 

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos, smaakloos en giftig gas dat als bijproduct van verbranding geproduceerd wordt. Elk brandstofverbrandend apparaat, voertuig, gereedschap of ander apparaat kan namelijk gevaarlijke niveaus van CO gas produceren. Voorbeelden van CO producerende apparaten die vaak in huis worden gebruikt, zijn: auto’s, open haarden en houtkachels, brandstofgestookte ovens (niet elektrisch), gasfornuizen en gas boilers.

Het kan letsel en sterfgevallen veroorzaken 

Jaarlijks zullen er een klein aantal mensen in ons land door accidentele CO vergiftiging gedood worden met een veelvoud daaraan gewond. Al deze gevallen worden veelal veroorzaakt door onjuist gebruikte of slecht functionerende apparatuur, soms verergerd door verbeteringen in de bouwconstructie die de hoeveelheid frisse lucht die naar woningen en andere constructies stroomt, beperken. 

Hoewel regelmatig onderhoud en inspectie van gasgestookte apparatuur in huis de kans op blootstelling aan CO gas kan minimaliseren, bestaat er altijd nog de mogelijkheid van een of andere plotselinge storing die resulteren kan in een mogelijk levensbedreigende gasophoping.

Medische effecten van CO en hoe deze te herkennen 

CO remt het vermogen van het bloed om zuurstof naar lichaamsweefsels te transporteren, waaronder vitale organen zoals het hart en de hersenen. Wanneer CO wordt ingeademd, combineert het met de zuurstof die hemoglobine van het bloed vervoert om carboxyhemoglobine te vormen. 

Eenmaal gecombineerd met het hemoglobine is dat hemoglobine niet meer beschikbaar voor het transport van zuurstof. Hoe snel de carboxyhemoglobine zich opbouwt, is een factor van de concentratie van het gas dat wordt ingeademd (gemeten in deeltjes per miljoen of PPM) en de duur van de blootstelling. 

De effecten van de blootstelling worden versterkt door de lange halfwaardetijd van carboxyhemoglobine in het bloed. Halfwaardetijd is een maatstaf voor hoe snel niveaus terugkeren naar normaal. De halfwaardetijd van carboxyhemoglobine is ongeveer 5 uur. Dit betekent dat het bij een bepaald blootstellingsniveau ongeveer 5 uur duurt voordat het carboxyhemoglobinegehalte in het bloed tot de helft van het huidige niveau is gedaald nadat de blootstelling beëindigd is.

Waar moet ik een koolmonoxide detector plaatsen? 

Omdat koolmonoxide iets lichter dan lucht is en ook omdat het kan worden aangetroffen in warme, opstijgende lucht, moet een Kabel-Mania detector op ongeveer 1,5 meter boven de vloer op een muur geplaatst worden. De detector kan tevens aan het plafond worden geïnstalleerd. 

Plaats de detector echter niet direct naast of boven een open haard of een vlamproducerend apparaat. Plus houd de detector uit de buurt van huisdieren en kinderen. Elke verdieping heeft een aparte detector nodig. Als je een enkele koolmonoxide melder koopt, plaats deze dan in de buurt van het slaapgedeelte en zorg ervoor dat het alarm luid genoeg is om je wakker te maken.

Werken koolmonoxidemelders anders dan rookmelders? 

Hoewel ze er hetzelfde uitzien en klinken, zijn koolmonoxide detectors en rookmelders ontworpen en bedoeld om twee verschillende gevaren te detecteren. Om jouw gezin tegen beide gevaren te beschermen, is het daarom belangrijk om zowel een CO melder als rookmelder van kabel-Mania te installeren. 

Veiligheid en beveiliging zijn onmisbaar in elk huis. Wij van Kabel-Mania moedigen elke huiseigenaar dan ook aan om een rook- en koolmonoxide detector (CO) of dectoren in hun woonruimte te installeren. Wees altijd voorzichtig, ben verstandig, maar leef vooral veilig! 

SECURITY SECURITY ALARM GAS DETECTOR 

Bronnen: bellairetx & epa