De omroeper.

Heel heel lang geleden in een ver ver verleden bestond er nog geen nieuws-app of social media, er was zelfs geen krant om dagelijkse nieuws te verspreiden. Om belangrijke informatie aan het volk te verkondigen was er daarvoor in heel veel steden en dorpen een speciale omroeper, die dit deed zonder een stem versterker!

Zo’n omroeper of klepperman had vroeger een behoorlijk armoedig bestaan. Hij werd door de gemeente aangesteld de berichten om te roepen en dat gebeurde veelal in traditionele kleding. Met wat extra hulp van een gong, toeter, ratel, klepper of bel vroeg hij de plaatselijke bevolking om zijn aandacht.

Omroepersgilden

Per gebied mochten er in de middeleeuwen in het algemeen slechts een handjevol omroepers met een vergunning zijn. Deze verzamelden zich in omroepersgilden. Soms vaardigde de landvoogd zelfs hun eigen verordeningen uit waarin winkeliers werden gedwongen om een omroeper in te schakelen.

Wanneer dit dan plaats vond, werd dit vervolgens gelijk door de gildebroeders uitgebuit...

Ook nu nog

Omroepen was eertijd de meest traditionele, authentieke en originele manier om iets onder de aandacht van de mensen te verkrijgen.

Maar ook tegenwoordig zijn er nog steeds enkele stads- & dorpsomroepers actief. Dit zijn vrijwilligers die overal in Nederland (of België) werkzaam zijn. Daarmee proberen ze het gebruik van een omroeper levendig te houden.

“Boeren, burgers, buitenlui” is hun startzin en met “Zegt het voort, zegt het voort!” sluiten ze hun mededelingen plechtig af!

En jij?

Heb jij ook iets wat je graag aan een groep(je) mensen wilt overdragen, zonder dat je er direct een schorre keel van krijgt... Maak dan gebruik van de Azongen S1015 5 Watt stem versterker van Kabel-Mania.

Dit product is een draadloze spraakversterker. Het beschikt over een 1000 mAh batterij voor langdurig gebruik. Het versterkt jouw stem en verlicht je zo van mogelijke keelstress.

Het versterkende geluid van deze stem versterker is helder en heeft geen last van vervorming. Het bestrijkt een oppervlakte van ongeveer 400 m2 en is luid genoeg voor dagelijks gebruik.

De Azongen S1015 5 Watt stem versterker is compact van formaat en licht van gewicht. Jij kan z’n achterklem gebruiken om hem aan jouw riem of rugzak te bevestigen. Je kunt alsook de heupband gebruiken om hem om je middel te binden of om je nek te hangen.

Dus laat die klepper of bel nu maar zitten als je wat aandacht wenst plus iets aan een groot publiek hebt te melden... En maak lekker gebruik van een ideale stem besparende versterker van Kabel-Mania.

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=stem+versterker

Bronnen: mijngelderland.nl en gildevanomroepers.nl