Het is wetenschappelijk bewezen dat zingen stress vermindert, angst verlicht en endorfine verhoogt. Want wanneer je zingt bewegen muzikale trillingen door jou heen, waardoor je fysieke en emotionele landschap aangenaam verandert. Een beetje aan karaoke doen heeft zodoende een helende werking!

Populaire karaoke of zangcompetities zijn in, zie alleen al maar naar de populariteit van Holland got talent, The Voice en de X-factor Nederland. Meezingen onder de douche of in de auto was altijd al een aangename bezigheid.

Stimulerend effect

Naarmate de populariteit van het zingen groeit, is de wetenschap hard aan het werk geweest om uit te zoeken waarom dit zo’n kalmerend maar toch heel stimulerend effect op mensen heeft.

Wat onderzoekers langzaamaan beginnen te ontdekken, is dat zingen als een soort infusie is van een perfect kalmeringsmiddel, het soort dat zowel jouw zenuwen kalmeert als je geest stimuleert.

Gevoelens van plezier

Dit opgetogen gevoel kan afkomstig zijn van endorfine, een hormoon dat bij het zingen vrijkomt en dat geassocieerd wordt met gevoelens van plezier. Of het kan door oxytocine opgewekt worden, een ander hormoon dat alsook vrijkomt tijdens het zingen, waarvan is vastgesteld dat het angst en stress verlicht.

Oxytocine versterkt daarnaast ook nog eens gevoelens van vertrouwen en binding, wat zou kunnen verklaren waarom nog meer wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat karaoke zingen de gevoelens van depressie en eenzaamheid flink kan verminderen.

Goed sociaal leven

Een wel heel recente studie probeert het zelfs te stellen dat “muziek geëvolueerd is tot een hulpmiddel voor een goed sociaal leven”, en dat het plezier dat het samen met elkaar te zingen met zich meebrengt, onze evolutionaire beloning is voor samenkomen om te samenwerken, in plaats van jezelf solitair te verbergen, zoals de prehistorische grotbewoner of wellicht de moderne man in zijn ‘man-cave”.

Het blijkt verder ook nog eens dat jij niet eens een goede zanger hoeft te zijn om de vruchten ervan te kunnen plukken. Volgens een onderzoek uit 2005 kan het zingen in een groep bevredigende en therapeutische sensaties produceren, zelfs wanneer het zanggeluid dat door de menselijk stem wordt geproduceerd van een matige kwaliteit is.

Poeslief kattengejank

Laten we bij deze laatste melding dan maar niet aan de directe omgeving of de buren vragen wat zij ervan vinden wanneer ze aan hopeloos kattengejank blootgesteld worden. Ik vermoed namelijk dat irritatie hiervan niet echt meehelpt bij enige stressverlaging... Hoe poeslief de zanger of zangeres ook mag zijn!

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een lekker potje karaoke zingen goedkoper dan therapie, gezonder dan drinken en zeker leuker dan sporten. Misschien is het wel het enige in het leven waarbij een beter gevoel vrijwel gegarandeerd is. Heel misschien sommige slaapkameractiviteiten uitgezonderd!

Ritmebewegingen

Zingen is leuk en soms zelfs heel grappig. Plus als jij hier nog wat vrolijke dansbewegingen aan toe voegt, dan kan je de endorfines in je lichaam nog verder verhogen. Deze ritmebewegingen helpen evenzo mee om de stresschemicaliën nog sneller uit jouw lichaam te laten verdrijven.

Karaoke therapie van Kabel-Mania is goed voor je! Dus waar wacht je nog: Pak de microfoon, zing ‘Livin’ la Vida Loca’, ‘Let’s get loud’ of ‘Dancing Queen’ plus start met die heupen van jou te bewegen. En laat die scorebordjes of X-kruis buzzers maar zitten. Veel plezier allemaal!

karaoke