Als je door het ‘roze gangpad’ van een webshop beweegt die zich op kinderen richt, dan is er een specifiek thema dat soms net even iets meer adan andere tussenuit springt: het prinses thema. Er zijn namelijk een heleboel artikelen aan prinsessen gewijd. De enorme verscheidenheid aan de beschikbare prinsessenartikelen dreigt soms wel eens te overweldigen, maar de meeste kinderen zijn er dol op. 

En als we eerlijk zijn, veel volwassenen zijn er ook dol op!

Onderdeel van ons culturele landschap 

Hoewel het onmiskenbaar is dat veel van de obsessie van kinderen voor prinsessen tegenwoordig door marketing aangespoord wordt, is er de waarheid dat prinsessen gewoon een deel van ons culturele landschap uitmaken. En laten we eerlijk zijn, zelfs het grootste deel van de menselijke geschiedenis. 

Echte prinsessen gaan immers ver, ver terug in de oudheid in een groot aantal culturen. Ze bestonden al in het oude Egypte, het oude China, oude Keltische culturen, en ga zo maar door. En wat betreft al die bekende prinsessenverhalen die zo vaak in onze sprookjes voorkomen? 

Velen van hen werden eeuwen geleden voor het eerst gepubliceerd, zoals die van de gebroeders Grimm in 1812 uit Duitsland en het Cinderella verhaal van Charles Perrault in 1697. En zelfs daarvoor bestonden deze al als volksverhalen die generaties lang tussen volwassenen en kinderen werden doorgegeven.

De rollen van een sprookjes prinses  

Sprookjes zoals ‘Assepoester’ en ‘Sneeuwwitje’ demonstreren lessen over goedheid en vriendelijkheid, maar versterken soms ook verontrustende ideeën over mogelijke rolpatronen en het uiterlijk. Dat wil zeggen, ze leren de waarde van prosociale vaardigheden en modelleren hoe ze weergegeven kunnen worden. 

Volgens de schrijfster Jerramy Fine verbergt Elsa van Frozen bijvoorbeeld haar vrouwelijkheid niet, en hoewel haar natuurlijke krachten haar in het begin bang maken, bloeit haar hele koninkrijk als ze het uiteindelijk allemaal goed doet. Meisjes hebben hier massaal gebruik van gemaakt, zegt Fine hierover. 

Fine zegt verder dat prinsessen en feministen geen vijanden zijn. Maar waar het volgens Fine op neerkomt is dit: prinsessen zijn gemakkelijke doelwitten omdat onze samenleving alles wat vrouwelijk is afwijst als zwak of op één na beste. Maar als we de onderdrukking van vrouwen en de onderdrukking van alle vrouwelijke dingen willen stoppen, dan moeten we eveneens de onderdrukking van de prinsesdroom stoppen. prinsessen zijn tenslotte ook vrouwen.

De eigenwaarde, creativiteit en potentie van een prinses 

We zouden daarnaast in hart en nieren in de eigenwaarde, creativiteit en potentie kunnen geloven die prinsessen op een dieper niveau kunnen belichamen. 

Prinsessen herinneren ons er immers aan dat we waarde hebben. Het verteld dat de echte eigenwaarde verder gaat dan enkel het uiterlijk of de omgeving en diep van binnen gevonden wordt. Hoe moeilijk onze omstandigheden ook mogen zijn, prinsessen moedigen ons aan om onze eigen waarde te onthouden. 

Prinsessen moedigen alsook fantasiespel aan. Als je veel tijd met een willekeurig klein meisje doorbrengt, dan zul je waarschijnlijk al vlot een soort prinsessenspel zien. Of het nu om verkleden gaat, verhalen naspelen of spelen met speelgoed met een prinsessenthema.

Dit specifieke type fantasiespel, namelijk sociodramatisch spel genaamd, is van vitaal belang voor de ontwikkeling van kinderen. De gemeenschappelijke prinsesthema’s in de kindertijd bieden kinderen alsmede een unieke manier om door middel van fantasiespel met leeftijdsgenoten contact te maken. 

Prinsessen inspireren alsmede een potentieel. Een Disney commercial beschreef ooit het volgende: “Ik ben een prinses . Ik geloof dat mededogen me sterk maakt, vriendelijkheid is macht en familie is de hechtste band van allemaal. Ik heb gehoord dat ik mooi ben. Ik weet dat ik sterk ben. Ik ben een prinses. Lang mag ik regeren.” 

Je zou kunnen geloven dat er in elk kind iets koninklijks bestaat: het ultieme potentieel om alles te kunnen worden wat ze willen zijn, niet alleen een prins of een prinses, maar iets van grootsheid. De herinnering dat prinsessen intern potentieel vertegenwoordigen, is misschien wel de krachtigste reden waarom zij relevant blijven.

Af en toe een prinses zijn is leuk! 

Kortom, liefdevolle prinsessen en roze maakt een meisje dus niet minder krachtig of sterk, maar kan zelfs enkele goede levenslessen opleveren. Soms wil je gewoon ook even een Kabel-Mania tiara opzetten en doen alsof. Want weet je wat? Het is gewoon leuk! 

Prinses

Bronnen: o.a. bustle, psychologytoday & today