Veel gadgets in ons dagelijks leven hebben op de een of andere manier een USB verbinding nodig, en een USB hub en/of switch is handig om dit alles georganiseerd te houden. Maar wat is nu precies een USB hub? En wat doet een USB switch nou eigenlijk? Kabel-Mania vertelt het jou hier allemaal.

De USB hub 

Een USB hub is een heel handige manier om extra USB poorten aan een computer of een ander USB apparaat toe te voegen. Ze zijn de USB variant van een standaard verlengsnoer met aansluitpluggen, waardoor een enkele USB aansluiting in een hub omgezet wordt. 

Je sluit deze hub simpel op jouw computer aan en gebruikt deze extra poorten vervolgens om er muizen, toetsenborden en andere USB hulpmiddelen op aan te sluiten, om deze daarna allemaal vanaf één poort te kunnen gebruiken. 

Net als verlengsnoeren hebben de USB hubs echter ook beperkingen. Je kunt er namelijk niet al te veel apparaten op aansluiten die heel veel energie verbruiken, anders kunnen er problemen ontstaan.

Redenen waarom jij een USB hub nodig kan hebben

Je wilt graag het aantal USB poorten op jouw laptop vergroten - Hoewel er enkele laptops bestaan die met een flink aantal USB poorten geleverd worden, hebben heel veel exemplaren er maar twee... 

Zo weinig aansluitingen is niet echt geweldig te noemen in ons huidige elektronische landschap met veel USB producten. Als je hier namelijk een USB toetsenbord en muis aan hangt, heb je direct al geen vrije USB poorten meer om gadgets op te laden, een externe harde schijf aan te sluiten of via USB een printer te benutten. 

Als jij jouw laptop als jouw primaire computer gebruikt, of regelmatig meer doet dan enkel wat e-mails te versturen en op het web te surfen, dan kan een kleine Kabel-Mania USB hub absoluut een heel erg handig hulpmiddel zijn. 

Je wilt meerdere apparaten op één poort opladen - Een USB hub is ideaal om meerdere apparaten tegelijkertijd mee op te laden. Hoewel USB hubs zonder stroomvoorziening direct op jouw computer aangesloten moeten worden, gebruiken hubs met een eigen stroomvoorziening in plaats daarvan het lichtnet. 

USB hubs zijn de perfecte metgezel voor iemand met veel USB apparaten. Het is alsook erg handig dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een reserve stekker, want je sluit gewoon alles aan op dezelfde hub.

De USB hub switch 

Met een USB switch kunnen twee of meer computers heel eenvoudig een USB randapparaat delen, zoals externe harde schijven, printers en scanners. De USB schakelaar bespaart jou zo de extra kosten en de ruimte van extra USB apparaten. 

Aan de andere kant elimineert het de noodzaak om het USB randapparaat telkens van de ene computer los te koppelen en het vervolgens op de andere aan te sluiten. Door een USB switch te gebruiken, hoef jij ook niet een (ingewikkeld) netwerk op te zetten om alleen maar een (enkel) USB apparaat te delen. Druk gewoon op de knop van de USB switch en dit USB apparaat is direct beschikbaar voor elke computer die erop aangesloten is. Daar is geen software installatie voor vereist. 

Koop ook een USB hub en/of switch bij Kabel-Mania en verkrijg zo al het bedieningsgemak wat je maar in jouw USB leven nodig hebt. 

COMPUTER & NETWORKING USB TYPE-C SERIES USB HUB

Bronnen: makeuseof & iogear