Laten we dit verhaaltje eens beginnen met iets dat jou misschien zal verbazen: stroompieken zijn niet altijd door bliksem of zo veroorzaakte gebeurtenissen die jouw elektronica kapot kunnen maken. Vaak zijn deze pieken lage pulsen die optreden als gevolg van de onstabiele stroom van elektriciteit in huizen. Maar waar de pieken ook ontstaan, na verloop van tijd kunnen ze de printplaten van jouw apparaten en elektronica zeker verslechteren totdat ze geheel defect raken.

Hoe kun jij jouw apparatuur dan helpen beschermen? 

Gebruik dan een Surge protector (ook wel overspanningsbeveiliger genoemd). Deze handige apparaten zien er misschien hetzelfde uit als een gewone stekkerdoos, maar naast het bieden van meerdere stopcontacten, beschikken ze over een overspanningsbeveiliging. 

Er bestaan uiteraard een aantal belangrijke kenmerken bij de aanschaf van een Surge protector . Uiteraard moet het aan de juiste veiligheidsnormen voldoen. Verder is de capaciteit van belang, dus hoeveel piekspanning de surge protector aan kan. 

Het moet uiteraard over voldoende stopcontacten beschikken om aan jouw behoeften te voldoen. Een USB-aansluiting is ook super handig, aangezien het jou een extra flexibiliteit biedt. En zorg uiteraard voor een correct gebruik.

Hoe een surge protector correct te gebruiken 

Sluit ze correct aan - Overspanningsbeveiligingen moeten altijd een geaarde stekker hebben. En sluit slechts één overspanningsbeveiliging aan op een enkel stopcontact. 

Pas geen serieschakeling toe - Sluit een overspanningsbeveiliging nooit op een andere Surge protector of stekkerdoos aan. 

Houd het dichtbij - Des te korter het snoer tussen de Surge protector en het apparaat, des te meer bescherming het biedt. Door de overspanningsbeveiliging dicht bij het stopcontact te houden, kun je tevens voorkomen dat jij erover struikelt of het anderszins beschadigt. 

Geef ze ruimte - Plaats een Surge protector of hun netsnoeren nooit onder een tapijt of ergens waar ze kunnen slijten door erop te trappen. En plak hun netsnoeren ook nergens aan vast. 

Overbelast het niet - Pas op dat je een overspanningsbeveiliging niet met apparatuur overbelast  die veel energie verbruikt. Verdeel de belasting eventueel over meerdere overspanningsbeveiligingen. Sluit alle grote of warmte producerende apparaten rechtstreeks op wandcontactdozen aan, dus niet op stekkerdozen.

Zijn overspanningsbeveiligingen nodig? 

Gezien hoe pieken op elk moment kunnen optreden, hoef jij jezelf hierover geen zorgen te maken wanneer je gewoon te allen tijde een Surge protector gebruikt. De echte vraag is wat jij absoluut op een overspanningsbeveiliging moet aansluiten. 

Je hebt echt geen overspanningsbeveiliging nodig voor jouw bureaulamp of een ventilator, maar je wilt wel degelijk een overspanningsbeveiliging voor al jouw dure apparaten met ingewikkelde microprocessors, zoals computers, televisies, stereosystemen en zo gebruiken. Kortom, alles wat elektronisch en duur is, profiteert van een surge protector. 

Als jij net als ons denkt dat het zeer verstandig is om ook een Kabel-Mania Surge protector te gebruiken, kijk dan eens naar onze ORICO GPC-3A2U (met drie stekkeraansluitingen) en ORICO GPC-5A2U (met vijf stekkeraansluitingen) beschermers met ieder 2 USB poorten. 

Een Surge protector is een goedkope manier om al jouw kostbare apparatuur tegen willekeurige schade door stroompieken te beschermen. Neem het risico niet en gebruik het ook! 

CONSUMER ELECTRONICS PLUGS & SOCKETS EXTENSION SOCKET

Bronnen: geico & makeuseof