Bij de aanschaf van een gaming headset van Kabel-Mania is er meer om te overwegen dan hoe het klinkt.

De games van vandaag beschikken over opwindende orkestrale scores, realistisch klinkende wapens en spraakmakende stemmen. Maar hoe vind jij degene die het beste bij jouw hoofd past?

Audio

Uiteraard wil je er één uitkiezen die goed klinkt. Maar de keuze wordt daarnaast eveneens beïnvloed door een paar factoren waaruit jij kan kiezen, afhankelijk van hoe je gamet.

Stereo versus surroundgeluid

Als je behoefte hebt aan indrukwekkend surroundgeluid, dan worden je opties wel wat beperkter. Vraag bij jezelf af hoe cruciaal 5.1 of 7.1 kanalen zijn voor jouw gaming ervaring.

Als je niet al te veel ‘eerste persoon schieter’ spellen speelt, dan klinkt alles waarschijnlijk al behoorlijk goed met een stereoheadset of maximaal 5.1. Een 7.1 gaming headset is veelal speciaal bedoeld voor titels waar geluid een groot verschil kan maken... Om te weten waar je vijanden zitten!

De verbinding

Afgezien van die klassieke 3.5 mm plug, welke op veel elektronische gadgets echter steeds schaarser wordt, moet jij soms een beetje meer aandacht besteden aan de vraag hoe jij jouw headset op je systeem wenst aan te sluiten.

Bij de verkeerde keus koop je anders misschien per ongeluk een paar luxe oorwarmers...

Bedraad of draadloos

Dit is een belangrijke keus, zeker als je er bij nadenkt waar en waarop jij speelt . De eerste vraag is zodoende of jij op een console of pc speelt. Indien je namelijk op een pc speelt, dan zit je waarschijnlijk voor de monitor en heb je niet al die vrijheid van een draadloze gaming headset nodig.

Maar als je reeds flink geïnvesteerd hebt in een draadloos toetsenbord en muis, dan kan jij die set net zo goed wireless voltooien en jouw werkruimte zo vrij houden van kabeltjes.

Veel bedrade headsets maken nu echter gebruik van een USB connector om verbinding te maken. Dit is prima voor als jij voldoende poorten op je pc hebt, maar minder handig als je gamet op een slanke laptop met USB C verbindingen...

Indien je op een console gamet, dan heb jij waarschijnlijk de voorkeur aan een draadloze headset omdat  je dan vrijwel zeker niet in de buurt van het spelsysteem bent. Maar zorg er uiteraard wel voor dat die gaming headset geschikt is voor jouw moderne spelcomputer.

Comfort

Afgezien van de algemene audiokwaliteit is dit waarschijnlijk de belangrijkste functie waar jij rekening mee moet houden wanneer je een headset aanschaft. Het heeft geen enkele zin om zorgen te maken over alle andere functies als de headset niet fijn op jouw hoofd zit...

De hoofdband en oorschelpen

Veel gaming headsets beschikken over een gewatteerde hoofdband die je naar wens kan aanpassen en dit is iets wat heel goed werkt bij de meeste personen. Maar diegenen met een wat kleiner hoofd (denk aan kinderen) kunnen moeite hebben om de juiste pasvorm te vinden.

Nog belangrijker zijn de oorschelpen, die veelal van stof, leer of kunstleer zijn. Het fijne van ‘kussentjes’ van leer of kunstleer is dat ze gemakkelijk kunnen worden schoongeveegd, maar ze kunnen alsook wat meer warmte vasthouden...

Uiteindelijk zal het soort gaming headset dat jij verkiest subjectief zijn in termen van audio en comfort. Is het dan ook niet fijn dat er hier bij Kabel-Mania zo’n ruime collectie is waaruit jij kan kiezen. Sounds great, of niet soms?

gaming headset