We beschouwen veel van de technologie die we gebruiken als vanzelfsprekend. We hebben onze superlichte laptops en onze smartphones waarmee we ons werk kunnen doen waar het ons uitkomt. Maar zoiets voor de hand liggend als de muis voor je computer, daar denken we vaak niet aan. 

Om deze reden geeft Kabel-Mania in dit blogartikel wat extra aandacht aan deze al meer dan 50 jaar oude computermuis. We behandelen hier daarom even hoe deze zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld: van klein houten kistje tot een echte revolutie in de manier waarop we onze computers vandaag de dag gebruiken.

Het eerste prototype: de bug! 

Het was de Amerikaanse ingenieur en uitvinder Douglas Engelbart die in 1963 de eerste prototypes van de computermuis ontwikkelde, waarbij Bill English het eerste prototype met behulp van de schetsen van de ingenieur bouwde. Engelbart onthulde dit concept voor het eerst aan het publiek op 9 december 1968. 

Het zou echter meer dan een decennium duren voordat de computermuis een standaard onderdeel van commerciële computersystemen zou worden. Techbedrijven als Xerox, Apple, Microsoft en Logitech hebben miljoenen aan het verfijnen van zowel de vorm als de functie van alle mogelijke muis gadgets uitgegeven. 

Engelbart’s team noemde hun uitvinding aanvankelijk een ‘bug’ (kever), maar de reden dat de meeste uitvinders er later voor kozen om het muis te noemen, was omdat het koord dat eruit stak aan de staart van een muis deed denken.

De muismat en de eerste commerciële muis 

Wist je trouwens dat de muismat pas meer dan vijf jaar na de commerciële doorbraak van de muis op de markt kwam? Plus dat Engelbart nooit iets aan zijn uitvinding verdiend heeft, aangezien zijn patent afliep net voordat de computermuis een algemeen verkoopartikel werd en op grote schaal werd gebruikt. 

Dit gebeurde om precies te zijn in 1983, toen de eerste commerciële muis van Apple op de markt kwam als onderdeel van het Lisa computersysteem van het bedrijf. 

Scrollen en de optische plus lasermuis 

De technologie van de muis veranderde ook niet veel in de 10 jaar jaar erna. Pas in 1996 kwam de eerste muis met scroll-functie op de markt. En veel later in de jaren 90 werd de optische muis geïntroduceerd. 

In 2004 kwam de eerste lasermuis op de markt. Het was Logitech die als eerste met deze uitvinding van een nog preciezere muis kwam. En het is hierbij ook interessant om te weten dat Logitech zijn 1 miljardste muis in 2008 verkocht, nadat het in 1982 met de productie van muizen was gestart.

Een belangrijk onderdeel van de computer 

De computermuis heeft een heel lange weg afgelegd sinds het meer dan 50 jaar geleden voor het eerst aan de wereld gepresenteerd werd. Maar het intuïtieve gebruik en de eenvoud van deze uitvinding heeft ertoe geleid dat de computermuis een wel heel belangrijk onderdeel is gebleven van ons gebruik van de computer. 

Om deze reden staat dit zeer behulpzame elektronische beestje dan ook wereldwijd op de bureaus van honderden miljoenen pc gebruikers. Allemaal aangeleverd door Kabel-Mania en andere muisleveranciers, met en zonder staart! 

 COMPUTER & NETWORKING MICE & KEYBOARD WIRELESS MICE

Bronnen: o.a. dw & soluno