Het is niet verwonderlijk dat Sony game , Microsoft en Nintendo bovenaan de hitlijsten staan als het om de belangrijkste console makers in de gamesindustrie gaat, en dit geld ook voor de games zelf.

Sony game en Microsoft 

Elk bedrijf publiceert immers games die zijn gemaakt door een reeks vooraanstaande ontwikkelaars die ze bezitten of waarin ze een meerderheidsbelang hebben. Sony game bezit bijvoorbeeld meer dan een dozijn gamestudio’s. 

Microsoft bleef achter bij Sony in termen van in-house game-exclusives in de vorige consolegeneratie, maar in de afgelopen twee jaar heeft het in Redmond, Washington gevestigde bedrijf iets mee acquisities gedaan.

Nintendo 

Nintendo gaat zoals altijd haar eigen gang. Bijna alle grote games, zoals de Mario, Zelda en Animal Crossing titels, worden ontwikkeld door interne teams, vaak onder een sluier van geheimhouding. Het bedrijf bezit wel een paar externe studio’s, maar houdt over het algemeen ontwikkelteams onder het dak van Nintendo. 

Nintendo heeft daarnaast een belang van 33 procent in The Pokémon Company, iets dat na het op hol geslagen succes van Pokémon Go een tijdje duurde voordat ze hier in sprongen. 

Vervolgens zijn er dan nog de vier grote Amerikaanse uitgevers van games: Activision Blizzard, Electronic Arts, Take-Two Interactive en Warner Bros.

De Japanse gaming dominantie 

Japan is echter de thuisbasis van acht van de 25 beste videogamebedrijven. Maar terwijl Japanse uitgevers het gaming landschap in de jaren tachtig en negentig domineerden, is de leidende positie grotendeels overgenomen door bedrijven in de VS en China. Vooral Bandai Namco en Square Enix blijven het goed doen, en Capcom, hoewel ver buiten de top 25, is de afgelopen jaren opnieuw gestegen. 

Hoewel een groot aantal toonaangevende game-ontwikkelaars, zoals Rockstar en DICE, kantoren in Europa hebben of daar alleen zijn gevestigd, heeft het continent een gebrek aan ontwikkelkracht die zich staande kan houden tussen de giganten van Japan, China en de VS. Ubisoft is het enige Europese bedrijf in de top 25.

De Chinese gaming ster 

Sommigen zullen misschien verbaasd zijn om te zien dat een in China gevestigd bedrijf wordt gerangschikt als het grootste videogamebedrijf ter wereld. Maar de opkomst van Tencent naar de top weerspiegelt de opkomst van Chinese gamingbedrijven over de hele linie, waarbij China vijf plaatsen in de top 25 inneemt. 

Tencent schoot EA en Activision voorbij en werd in 2013 de grootste uitgever van games ter wereld. De snelle groei is voornamelijk te danken aan de enorme uitbreiding van de gamesmarkt in China. Haar meest populaire game is waarschijnlijk League of Legends te noemen.

De alsmaar evoluerende gaming tech 

Gamen is één van die bezigheden die met de tijd alleen maar beter wordt naarmate de technologie verbetert en de interactieve mogelijkheden toenemen. En naarmate de games grafisch beter worden, zal alle tech die erachter zit ook geavanceerder en gewilder worden. 

En dat bleek heel onlangs ook weer uit het nieuws, want de Japanse fabricant Nintendo heeft gezegd dat de productie van haar populaire Switch gameconsole door wereldwijde chiptekorten getroffen kan worden, dit na een soortgelijke waarschuwing van rivaal Sony de week ervoor. 

Kabel-Mania helpt alle gamers graag een extra handje met up-to-date game nieuws en de modernste gaming accessoires! 

Game Accessoires

Bron: atelier