Vind jij het woord moederbord, net zoals ik, ook niet een heel vreemde naam? Waarom hebben we het bijvoorbeeld niet over een vaderbord? Komt het misschien omdat computernerds over het algemeen mama’s jongens zijn?

Moederbord

Een vaststaand feit is echter dat een hoofdcircuitbord van een personal computer gewoonlijk het moederbord wordt genoemd. Het moederbord is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de PC te noemen, want alle andere ‘uitbreidingskaarten’ die in de PC’s gebruikt worden, zullen rechtstreeks op dit bord aangesloten worden.

Dochterbord

Het gaat hierbij zowel om de stroom om die computer te kunnen gebruiken als om informatie uit te kunnen wisselen met de rest van het systeem. Omdat deze allemaal op dit hoofdcircuitbord worden aangesloten, worden uitbreidingskaarten in elektronica-lingo dan ook wel ‘dochterborden’ genoemd.

Jawel dames, als moeder en dochter in een computerwereld, spelen jullie een zeer prominente rol!

Baby-AT

En om het nog leuker te maken: Moederborden worden geproduceerd in verschillende maten en vormen, de zogenaamde computer-vormfactor, waarvan sommige specifiek zijn voor individuele computerfabrikanten. Zo is er ook de ‘Baby-AT’.

Mijn lieve hemel, wie had kunnen denken dat die PC elektronica zo gezinsvriendelijk genaamd zou kunnen zijn. Maar tsja, zo’n computer is zonder meer een gezinsuitbreiding te noemen. Want er wordt soms meer tijd aan de PC baby besteed, dan aan ieder ander willekeurig gezinslid!

Het moederbord is overigens in de loop der jaren steeds meer qua functionaliteit opgegroeid. En ondanks dat zij veelal omgekeerd van groot naar klein groeiden, zijn deze PC kindjes wel steeds krachtiger en completer geworden. Evolutie noemen ze dat ook wel in menselijke begrippen.

Rond 1989 bevat het moederbord namelijk een processor, werkgeheugen plus wat andere nuttige voorzieningen. Maar alle overige functies werden met die dochter insteekkaarten verzorgd.

Tegenwoordig treft men op een moederbord vaak een echt complete en volgroeide PC aan. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerde geluids- en netwerkkaart, plus in sommige gevallen direct al een videokaart en CPU. Hierdoor kunnen PC systemen namelijk nog goedkoop en compacter gebouwd worden. Oh yeah, mijn dierbare Baby-AT baby!

Dit is overigens een wel heel nostalgische en oude baby, aangezien IBM deze Baby AT-moederbord vormfactor in 1985 introduceerde. Dat is in computerjaren prehistorisch te noemen!

Vormfactor

Moederborden zijn er momenteel in drie traditionele formaten: ATX, micro-ATX (mATX) en mini-ITX. Elk van deze wordt bepaald door de specifieke afmetingen die de hoofdcircuitborden hebben.

Om zelf jouw eigen PC samen te stellen of te upgraden, levert Kabel-Mania allerlei moederbord varianten, waarin jij als gebruiker afhankelijk van de maker zijn vaderlijke CPU, een processor van AMD of Intel kan inpluggen om er vervolgens al jouw dochters aan toe te voegen...

Roepen we daarna alsnog nog even flauw: “Moeders houd je dochters binnen, want het PC plezier kan met hen beginnen!”

moederbord