Virtual reality wordt al jaren gezien als de toekomst van entertainment. De technologie bestaat tegenwoordig zeker, maar is nog niet zo populair als velen hadden gehoopt. Films kijken en games spelen met een VR bril is ongetwijfeld een geweldige ervaring, maar het feit blijft dat de geavanceerde VR headsets nog steeds behoorlijk kostbaar zijn voor een normaal gevulde portemonee.

Als je de VR wereld echter met een beperkt budget wilt uitproberen, dan is het goede nieuws dat jij altijd een goedkope VR headset bij Kabel-Mania kan aanschaffen. Deze goedkope headsets zijn een stuk beter dan de kartonnen versie van Google, die de budget VR bril in de vroege jaren van Virtual Reality behoorlijk populair maakte.

Een mobiele VR bril heeft de vorm van een VR headset, maar het heeft (veelal) een smartphone nodig voor het beeldscherm, de software, tracking en al het andere dat maar nodig is om een mobiele VR ervaring te bieden.

Dit wordt over het algemeen gezien als een VR headset voor beginners, maar deze VR bril geeft jou op een betaalbare manier toegang tot allerlei VR ervaringen, zoals 360 gradenvideo’s en driedimensionele spellen.

Het biedt echter niet echt een echte interactie met virtuele omgevingen. Wat je wel kan verwachten van een budget VR bril lees je hieronder:

Je moet jouw eigen smartphone gebruiken

Een budget VR bril is in feite een hulpstuk om jouw smartphone als een computer console en scherm te laten fungeren. De headset bevat een aantal speciale lenzen waarmee jouw ogen zich ondanks de nabijheid ervan, toch nog op het scherm van de telefoon kunnen concentreren.

Het biedt alsook een mechanisme om de telefoon met riempjes voor je gezicht te houden. De schermresolutie en weergavekwaliteit worden zodoende veelal bepaald door het type smartphone dat je gebruikt.

Je hebt minder geavanceerde mogelijkheden

Speciale VR headsets zoals de Oculus Rift en de HTC Vive vertrouwen op de hardwaremogelijkheden van de gaming PC waarop deze is aangesloten. Er bestaan daarnaast stand-alone VR-headsets zoals de Oculus Go en Oculus Quest met ingebouwde grafische processors.

De software makers van VR content stemmen hun games en video’s specifiek af op wat de het VR systeem aankan. In het geval van VR materiaal voor smartphones zijn deze makers veel beperkter in het aanbieden van een VR ervaring, aangezien een standaard smartphone daar gewoon de kracht niet voor heeft.

De gebruiker tracken is simpeler

Geavanceerde VR headsets beschikken over geïntegreerde gyroscopen en versnellers voor het volgen van de beweging en positie van de gebruiker, waardoor de VR ervaring verder wordt verrijkt. Budget VR headsets vertrouwen op dezelfde technologie, maar dan de sensoren die in jouw smartphone zijn ingebouwd.

Het concept is in principe hetzelfde, maar de hoogwaardige sensoren op de ‘professionele’ headsets zijn veel preciezer en gevoeliger. Dus levert het een minder meeslepende VR ervaring.

Waar moet je op letten bij de aanschaf ervan

De VR bril moet compatibel zijn met jouw mobiele telefoon. Zorg er dus voor dat die qua grootte erin past, met of zonder hoesje. Het liefst met, want dat scheelt een extra stap.

Aangezien je best wel wat tijd kan doorbrengen met zo’n VR bril op jouw gezicht, kan jij dus het beste een variant uitkiezen die je comfortabel dragen kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zachtheid van het gezichtskussen, hoe dik de verstelbare banden zijn, en of de positie van de lenzen qua positie kan worden aangepast.

Je hoeft absoluut geen honderden euro’s te besteden aan een VR headset om een indrukwekkende VR ervaring te verkrijgen. Een budget VR bril van Kabel-Mania volstaat prima om jou al een uitgebreid idee te geven van alles wat VR technologie maar te bieden heeft.

VR bril