Dit artikel is speciaal voor personen die sieraden of collecties bezitten en willen weten of die ook echt zijn. Als jij bijvoorbeeld sieraden thuis hebt liggen of je wilt die van jouw voorouders verifiëren, dan zal deze informatie van testmogelijkheden jou wel even zoet houden. Van de water test tot een profesionele ‘diamond tester’. Je leest het allemaal hier!

En ook al is de mini-handleiding nuttig en praktisch, een echter diamantexpert heeft wellicht de allerbeste conclusies. Of is er toch nog een klein Kabel-Mania mirakel te verwachten?

De watertest. Maak gebruik van deze eenvoudige test om te zien of een diamant echt is. Zoek een normaal drinkglas en vul het driekwart met water. Laat de losse steen voorzichtig in het glas vallen. Als de edelsteen zakt, is het een echte diamant. Als het onder of aan de oppervlakte van het water blijft drijven, dan heb je helaas een neppert bij de hand.

Een ademtest (Jawel hoor!). Voor deze test houd je de diamant of ring tussen twee vingers vast en adem je erop flink op door de mond. Er zal zich een lichte nevel vormen op de diamant vanwege het vocht en de hitte in jouw adem. Als de nevel meteen verdwijnt, dan is de diamant echt. Als het enkele seconden duurt voordat de mist zich verspreidt, dan gaat het waarschijnlijk om een nep-diamant.

Controleer de graveringen & hoe het gemonteerd is. Wanneer een diamant al in een ring is geplaatst, weet dan dat vanwege het hoge prijskaartje van een diamant er enkel hoge kwaliteit materialen zoals witgoud, platina, geelgoud, etc. als draagmateriaal gebruikt wordt.

Zoek in het midden van de ring naar markeringen. De inscripties 10K, 14K en 18K geven bijvoorbeeld het type goud aan dat gebruikt is. De markeringen PT en Plat verwijzen naar platina. Als jij echter een getal zoals 585, 770, 900 of 950 ziet, dan zijn dit eveneens markeringen die platina of goud aanduiden. Zie je daarentegen een C.Z. stempel of gravure, dan is die ‘edele steen’ gewone een zirkonia...

De krantentest met zijn ‘read-through-effect’ is het meest effectieve middel voor losse diamanten. Zorg dat de verlichting helder is en dat geen voorwerpen of mensen een schaduw werpen op de diamant. Als jij de letters van de krant nog kan lezen, zelfs als die wat wazig zijn, dan is de diamant nep. Als de diamant echt is, zullen de facetten ervan het licht namelijk in verschillende richtingen breken en zal jij daardoor niet in staat zijn om duidelijk de letters op het papier te onderscheiden.

En dan behandelen we nog de fonkeling test. Deze test vereist geen apparatuur, behalve jouw kostbare ogen. Houd de diamant in kwestie onder normaal licht. Kijk hoe het licht weerkaatst op de steen. Zie je heldere lichtstralen van wit licht van de diamant afstuiteren? En zie jij daarnaast ook kleurrijke lichtreflecties? Welnu, dan is ie echt wel echt hoor!

Maar... Alhoewel verschillende simpele tests kunnen worden gebruikt om te bepalen of een diamant echt is, is het raadzaam om een pro diamantexpert in te schakelen. Je kan denken aan een professionele edelsteenkundige met een echt diploma om jouw gemoedsrust te schenken...

Of... Je doet het zelf professioneel door een thermische geleidbaarheid meter te gebruiken, welke bij Kabel-Mania beter bekend staat als de ‘diamond tester’. Behalve die overbekende loep beschikken edelologen namelijk meestal over zo’n elektronische diamond tester.

Jij kan dit hulpmiddel nu ook heel simpel zelf gebruiken om de thermische geleidbaarheid van een edelsteen te bepalen. Omdat diamanten effectieve warmtegeleiders zijn, zal die diamant namelijk de warmte snel verspreiden nadat deze is opgewarmd.

Wanneer de te testen steen de warmte niet met een lagere snelheid verspreidt, dan is het helaas (waarschijnlijk) niet veel waard.

Een elektronische diamond tester wordt ten alle tijd door heel veel juweliers gebruikt, want dit is één van de meest nauwkeurige hulpmiddelen om een diamant op echtheid te controleren. Dus waarom zou jij dat ook niet zelf kunnen doen?

Zie je nou wel, ik vertelde je al: zo’n diamond tester van Kabel-Mania.nl is een echt klein onderzoeks mirakel!

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=Diamond+Tester

Bevat info van diamonds.pro