‘Winnen’: het woord heeft een veelheid aan betekenissen. Voor sommigen kan het betekenen om in alle opzichten aan de top (van een sport) te staan. En voor sommigen kan het betekenen dat je naar perfectie streeft. 

Maar wat gebeurt er als je het ‘toppunt’ van succes bereikt? Hoe blijf je een winnaar als je al aan de top staat en je nergens anders meer heen kunt? Een echte overwinning is volgens sommigen wanneer jij je echt gelukkig voelt van binnenuit, en niet kwetsbaar. Iets wat alleen kan gebeuren als je kunt stoppen met piekeren en gewoon kan beginnen met leven. 

De kunst van het winnen ligt dan in het weten hoe jij jezelf tot een niveau kunt opbouwen waarop je in staat bent om wat je hebt gewonnen hebt aan anderen te schenken. Dit vertaalt zich in het gebruiken van de kennis, ervaring, vaardigheden of rijkdom die jij hebt opgedaan om betere kansen voor anderen te creëren. 

De volgende tips kunnen jou misschien helpen om de ‘kunst van winnen’ verder te verhelderen. En waarom jij dit succesgevoel met anderen wilt delen.

Beheers de kracht van denken 

Je beheerst de kunst van het winnen als jij de kracht van jouw gedachten beseft. Het is echter erg moeilijk om die gedachten te beheersen. Dit omdat ze op een subtieler niveau plaatsvinden. Juist daarom wordt mindmanagement behoorlijk belangrijk. Een geest is een verbazingwekkende machine die zichzelf in elke vorm volgens haar dominante denkproces kan transformeren. Gedachten zijn dan ook bijzonder krachtig. 

Neem bijvoorbeeld de gedachtengang van hoe jij aan een nieuwe zoektocht naar een andere baan begint. Je realiseert je dan eerst dat jij het werk in je business niet leuk vindt wat je op dit moment doet. Bijna onmiddellijk gevolgd door de overweging dat je in plaats daarvan iets zou kunnen doen dat je wel leuk vindt. Je raakt er zo van overtuigd dat je echt een nieuwe baan moet zoeken en begint direct actief deze te zoeken.

Leef in harmonie 

Er is een onverklaarbare sensatie om te winnen, maar het brengt ook de angst om te verliezen met zich mee. Het resultaat is dat jouw geest haar rust verliest. 

Want als jij enkel maar in termen van het verslaan van anderen denkt aan winnen. Dan zul je misschien nooit een harmonie om je heen kunnen creëren. Maar als je wint als een manier om je succes te delen, dan kun je wel degelijk een omgeving van harmonie creëren. 

Denk daarom als een koning, als je het ‘winnen’ definieert. In oude hindoegeschriften werden koningen bijvoorbeeld als medelevend en verheven gedefinieerd. Ze werden gezien als personen die boven de concurrentie stond. En als je boven de concurrentie staat, dan is er geen conflict. Maar enkel harmonie. 

Dus medelevend zijn en in harmonie leven is de tweede stap om de kunst van het winnen te leren!

Vind je eigen ritme 

Afgezien van medelevend zijn, is de andere belangrijkste regel van harmonie het vinden van je eigen ritme. Iets wat zich gemakkelijk zou kunnen vertalen in het vertrouwen in jezelf. Want als je van wijsheid houdt, da genereer je automatisch een gevoel van vertrouwen, kracht en bewustzijn 

De kunst van het winnen leren is in dit geval zoals de Amerikaanse ‘New Thought’ leider en leraar Christian D. Larson zegt: “Om zoveel tijd aan het verbeteren van jezelf te besteden, dat je geen tijd meer hebt om anderen te bekritiseren.”

Een zeer persoonlijk gevoel 

Er kan pas van een echte overwinning genoten worden als je de bittere smaak van een nederlaag hebt genuttigd. En dit kan ook alleen gebeuren als je gecentreerd bent. Je voelt je misschien dolgelukkig na bijvoorbeeld het winnen van een toernooi of het krijgen van een groot werkproject. Maar dat soort vreugde kan slechts van korte duur zijn als jij jouw focus verliest. 

De kunst van het winnen is ook iets zeer persoonlijks. Voor sommigen gaat het om het nastreven van geluk en het vinden van vreugde in elk moment. Voor anderen betekent succes het volgen van hun passies om iets te creëren dat nog nooit eerder is gedaan. 

Er zijn dan ook net zoveel manieren om te winnen in het leven als er mensen op deze planeet leven. Maar waar we het allemaal wel over eens zijn. Is dat wanneer jij je eigen ritme vindt en leert hoe je in harmonie met jezelf kunt leven. Dat jij dan tegen alle verwachtingen in succesvol kan zijn! 

Bron: addicted2success

SPORT