Heel vroeger waren er de farao’s van Egypte die zichzelf heerlijk konden verkoelen in het nabijzijn van een luxe waaier, omdat er toen namelijk gigantische palmbladeren werden gebruikt om een briesje te creëren. Nu kan iedereen thuis en zelfs op pad genieten van dat plezier (minus mogelijke slavenhulpen) dankzij moderne windtechnologie.

Oké oké, laten we vervolgens eerst maar eens eerlijk zijn: een fan of ventilator koelt de kamer op zichzelf helemaal niet. Maar wat een ventilator wel doet, is bij jou een gevoel van windkou te creëren.

Lucht rond blazen

Wanneer de weermensen namelijk praten over windkou op een koude winterse dag, dan bedoelen ze hoe de wind convectief een warmteverlies vergroot. Welnu, een ventilator doet dat ook, door de lucht om zich heen rond te blazen.

Zo maakt de ventilator het gemakkelijker voor de lucht om zweet van jouw huid te verdampen, en zo je lichaamswarmte te verwijderen. En des te meer verdamping er plaatsvindt, des te koeler jij je voelt!

Er zijn verschillende typen fans of ventilators verkrijgbaar. Van tafelventilatoren (voor in jouw thuiskantoor) en staande ventilatoren tot ienie minie fans voor in de auto of op een terrasje, er bestaan een hoop mogelijkheden om uit te kiezen.

Desk fan of tafelventilator

Deze fan is niet al te groot en kan zich zo prima op een bureau vertoefen. Het biedt vaak een oscillerende beweging en sommige zijn in hoogte te verstellen. Ze zijn behoorlijk betaalbaar, maar ietwat minder krachtig dan zijn grote broers.

Staande fan

Dit is zoiets als een grote, super opgeblazen bureauventilator, maar dan op een stok. Dat betekent dat jij hier meer windkracht, meer hoogteaanpassingsopties en over het algemeen een ruimere dekking voor jouw ruimtekoeling verkrijgt.

Zo’n staande fan (of meerdere exemplaren) in jouw woon- / slaapkamer of kantoortje is vrij gemakkelijk te richten en qua blaasstand te regelen om jou van al jouw comfort te voorzien. Over het algemeen zijn ze vrij stil en zacht van windvlaag, tenzij dat je de behoefte hebt om ‘m voor wat extra koeleffect op orkaankracht te zetten.

Een goed geplaatste fan zal zonder meer elke hoek van de kamer aangenaam bereiken. Het levert jou zo de comfortabele windverplaatsing die je veel plezier en voldoening zal brengen op een warme lente of zomerdag.

Mini (hand) fan

Goedkoop en licht van gewicht is een handventilator of mini USB fan nèt zo cruciaal op een warme (zomerse) dag als zonnebrandcrème, een zonnebril en sandalen.

Zo’n kleine USB ventilator zou theoretisch kunnen werken als een mini desktopventilator, maar met zijn ergonomische handgreep is het eerder een perfecte keuze voor als je naar buiten gaat. Het is dan letterlijk een super cool item voor wanneer je gaat reizen, wandelen, kamperen, et cetera.

Deze compacte kleine ventilator kan heel gemakkelijk in een handtas of reiskoffer worden gestopt en gemakkelijk worden meegenomen. Een mini fan is dan ook zeker de beste metgezel voor een warme zomer, om zo toch nog te kunnen genieten van een ‘coole’ zomerse dag.

Fan met luchtbevochtiger

Er bestaan daarnaast ook nog ventilatoren die koele lucht creëren met behulp van vocht, net zoals airconditioning. Dit type ventilator zet water om in nevel voor een onmiddellijk verkoelend effect en is een ideaal windhulpje voor zwoele zomerdagen, aangezien het gevoel van koel water op een hete huid echt een fijne voldoening geeft.

Koel blijven in de zomer of op een warme lente dag is soms een uitdaging, dus is een goede elektrische ventilator dan essentieel. Kijk zelf maar even in de coole Kabel-Mania fan collectie welke jij denkt jou goed koel te kunnen houden.

fan

luchtbevochtiger