In onze populaire wereld van streaming is tevens de warme liefde naar analoge muziek teruggekeerd. De heropleving van platen en draaitafels heeft een tastbare kwaliteit teruggebracht in het afspelen van muziek. Dit is iets wat al een beetje verloren ging ons digitale decennia. Deze comeback naar analoog staat ook wel bekend als de vinyl revival.

Vinyl muziekcollecties 

Nog niet eens zo heel lang geleden bestonden er platenwinkels, waar allerlei muziekcollecties die op vinyl of een LP (langspeelplaat) waren opgenomen, in kunstzinnige kartonnen omhulsels werden verkocht.

Het waren muzikale plaatsen, alwaar de hele dag zo’n beetje muziek door de luidsprekers klonk. De mensen die daar werkten, waren soms misschien een beetje eigenzinnig maar meestal wel benaderbaar en konden jou dan bijna alles vertellen wat jij maar wilde weten over de allernieuwste vinyl albums.

33 en 45 toeren vinylschijven

Muziekliefhebbers namen de vinyl albums die ze kochten vervolgens mee naar huis, legden deze meestal zwarte vinylschijven op draaitafels en genoten van de intimiteit die het echte contact van de naald in de eerste groef teweeg bracht, terwijl ze daarna luisterden naar het analoge geluid wat door de versterker geproduceerd werd, terwijl ze de albumhoezen en wellicht songteksten bestudeerden.

Voor velen lijkt dit unieke hoofdstuk met zijn 33 en 45 toeren draaiende schijven in onze muziekrevolutie bijna voorbij. De draaitafel is voor menig persoon dan ook een antiek object  geworden en veelal superperfecte digitale muziek wordt nu door een draagbare MP3 speler of smartphone afgespeeld.

De bijzondere verpakking 

De manier waarop we muziek consumeren blijft veranderen. Zoals we vroeger luisterden naar de muziek, ons lieten verdwalen in de vinyl geluiden en de bijzondere verpakking, dat zal niet meer terugkomen. 

Voorbij is de goeie ouwe tijd dat karaktervolle platenzaken de buurt met vinyl overspoelden en al jouw vrienden je uitnodigden om hun allernieuwste platen te laten horen. 

Sommige mensen zeggen dat je tijdens het vinyltijdperk meer tijd aan muziek besteedde, dat jij jezelf toen veel meer aan de muziek overgaf. Ze zeggen tevens dat die ervaring zich niet leent voor een iPhone of andere smartphone waar je gemakkelijk duizenden muzieknummers op kunt opslaan. Want wie heeft er met zo’n groot muziekaanbod en zoveel variatie nog tijd om specifiek naar complete albums te luisteren, zoals dat vroeger met de platenspeler gebeurde?

Vinyl is cool 

Als jij echter (in de meeste gevallen) al wat op leeftijd bent, dan kan jijzelf en alsook jouw vrienden wel berederen wat vinyl zo cool maakt en weten hoeveel LP’s ze hadden of nog steeds hebben. Je komt er dan ook al snel achter dat er nog voldoende tijdgenoten zijn, die nog steeds in het bezit zijn van hun soms honderden vinyl platen. En dan meestal de 33 toeren langspeelplaten, maar eveneens de 45 toeren singles... 

Maar waarom is vinyl zo cool? De antwoorden zullen meestal zoiets als deze zijn: vinyl is klassiek, het geluid is vol en warm, plus het kraken en overslaan kan een vinyl plaat op een of andere manier een vertrouwd gevoel schenken. De kunst van de albumhoezen is daarnaast ook heel vaak indrukwekkend, plus alles wat je erop terug kan lezen.

Vinyl is authentiek 

Iemand vatte dit ooit goed samen: “Het luisteren naar vinyl is als het lezen van een echt boek. Het is misschien gemakkelijker om het op een elektronisch apparaat te hebben, maar het is een deel van de ervaring om de albumhoes op te merken, het vinyl in jouw eigen handen vast te houden, het op een platenspeler te leggen en op deze wijze ernaar te luisteren. Vinyl is authentiek.” 

Wil jij ook (weer) dit unieke, vertrouwbare en authentieke gevoel beleven? Kijk dan even naar de vinyl spelers van Kabel-Mania die dit mogelijk kan maken. 

vinyl