Het is van cruciaal belang om een goede SSD voor jouw systeem te verkrijgen, omdat dit de allereenvoudigste manier is om een PC met een snelle CPU aangenaam te versnellen, in plaats het hopeloos te vertragen door het aan een langzame HDD opslag te koppelen.

Jouw processor kan (waarschijnlijk) miljarden cycli per seconde aan, maar het kost vaak heel veel tijd om te wachten totdat jouw harde schijf deze gegevens doorgeeft. Harde schijven zijn namelijk bijzonder traag omdat ze schijven bevatten die moeten draaien en tevens over een lees-/schrijf-arm beschikken die fysiek hun weg moet vinden naar de gegevenssectoren die jij op dat moment zoekt. Voor optimale prestaties heb je dus een goede SSD drive (SSD) nodig.

Geen bewegende delen

SSD drive worden zo genoemd omdat ze niet afhankelijk zijn van deze bewegende delen of draaiende schijven. In plaats daarvan wordt data in NAND flash geheugen opgeslagen. NAND bestaat zelf wederom uit zogenaamde floating gate-transistors. In tegenstelling tot de transistorontwerpen die worden gebruikt in DRAM, die meerdere keren per seconde moeten worden ververst, is NAND geheugen dusdanig ontworpen om zijn oplaadstatus te behouden, zelfs wanneer deze niet ingeschakeld is. Dit maakt van NAND een zogenaamd ‘niet-vluchtig’ type geheugen.

Eén groot voordeel van dit systeem zou direct al overduidelijk moeten zijn. Omdat een SSD geen bewegende delen bevat, werken ze met snelheden die ver boven die van een typische harde schijf liggen.

Een functionele beperkingen van een SSD is echter dat het, terwijl het jouw gegevens heel snel naar een lege SSD lezen en schrijven kan, het overschrijven van data een stuk langzamer gaat.

Type aansluiting

In het begin gebruikten SSD ’s met name SATA poorten, net zoals harde schijven. Maar in de afgelopen jaren hebben we duidelijk een verschuiving gezien naar zogenaamde M.2 schijven. Dit zijn zeer dunne schijven van slechts enkele centimeters lang die rechtstreeks in het moederbord passen (of in enkele gevallen, in een montagebeugel op een speciale PCIe kaart).

Heel uniek en zeer compact is het gebruik van zo’n M.2 SSD geheugenkaart in een ORICO externe behuizing. Zo krijg je een superbetrouwbare en uiterst snelle drive aansluiting met bijvoorbeeld een USB 3.1 Type-C aansluiting.

NVMe technologie

En dan is er ook nog eens het NVMe protocol, wat speciaal voor SSD is ontworpen. NVMe schijven bieden veel betere prestaties dan de traditionele SATA stuurprogramma's omdat ze een veel snellere aansluiting ondersteunen.

Een conventionele SSD die veelal via SATA is aangesloten, levert vaak een tot 550 MB per seconde dataoverdracht als het om z’n lees- en schrijfsnelheden gaat. Een M.2 schijf met NVMe kan daarentegen aanzienlijk snellere prestaties leveren in het bereik van maar liefst 3.2 GB per seconde. Dat is zoals je zelf kan lezen een groot verschil!

Meer snelheid nastreven

Tenzij jij om professionele of behoorlijk enthousiaste redenen een extreme snelheid nastreeft, is het vaak het beste om een betaalbare reguliere SSD schijf van Kabel-Mania te gaan met de capaciteit die jij nodig hebt voor een prijs die jij je veroorloven kunt.

Het overstappen naar elke moderne SSD vanaf een ‘old-skool’ draaiende harde schijf zal direct een enorm verschil in prestaties opleveren, die je meteen al zult opmerken op het moment dat je jouw nieuwe SSD gebruikt. Dus voor al die snelle PC fanaten die in de toekomst echt wel wat minder voor hun computer willen treuzelen, kunnen we enkel zeggen: ga ook voor zo’n fijn versnellende SSD drive van Kabel-Mania!

ssd

m.2