Microfoons zijn een essentieel onderdeel van elk audio-opnamesysteem. De microfoon vangt namelijk het geluid op en zet het om in elektrische energie die vervolgens door elektronische versterkers en audioverwerkingssystemen verwerkt kan worden. Zo dus ook een microphone voor je live broadcast of vlog. 

Want als het om vlogapparatuur gaat, dan richten veel vloggers hun aandacht veelal in eerste instantie op het vinden van de beste camera, zonder zich te realiseren dat het geluid alsook een cruciale rol speelt in de kwaliteit van iemands vlogs. 

Het hebben van een duidelijk en helder geluid in je vlogs of andere broadcasts vergroot immers de kans dat jouw kijkers of luisteraars een prima ervaring hebben met het bekijken (en/of beluisteren) van je video’s of podcasts. 

De perfecte vlog microfoon voor jou hangt daarbij af van de camera die je bezit en het soort video’s dat je maakt. Voor de podcasts kunnen de volgende mogelijkheden uiteraard ook van toepassing zijn.

Shotgun microfoon 

De zogenaamde shotgun microfoons zijn de meest gebruikte microfoons door vloggers. Het is een ‘ton-vormige’ microfoon met een zogenaamd ‘hypercardioïde opnamepatroon’ dat veel in de film- en tv-producties gebruikt wordt om het geluid dat uit een bepaalde richting komt te isoleren. 

Deze microfoons kunnen eenvoudig op elke camera met een flitsschoen en een microfoonaansluiting worden gemonteerd (dus bijna elke DSLR of spiegelloze camera) en bieden een geweldige geluidskwaliteit terwijl ze de ongewenste achtergrondgeluiden uit je vlogs filteren.

Lavalier microfoon 

Een lavalier microfoon is een zeer kleine condensatormicrofoon die aan kleding geklemd kan worden om zo ‘lekker’ dicht bij de mond van de spreker te blijven. Het wordt ook vaak een dasspeld microfoon genoemd. 

Deze microfoons zijn geweldig in het opnemen van spraak terwijl de spreker zich kan verplaatsen of van de camera af kan kijken. Deze microfoons zijn tevens perfect voor het vloggen, maar kunnen ook worden gebruikt in instructievideo’s, commentaar of andere video’s waarbij de spraak belangrijk is.

USB microfoon 

Als jij jouw vlogs of de podcasts in de buurt van jouw computer opneemt, dan zijn USB microfoons een heel goede (en verstandige) optie. Ze zijn buitengewoon eenvoudig te installeren plus te gebruiken, en ze bieden over het algemeen een geweldige geluidskwaliteit. 

Met een USB microfoon kun je eenvoudig een microfoon op een USB poort van jouw computer aansluiten en zo voor vrijwel elke opnametoepassing audio opnemen.

Veel individuen gebruiken deze USB microfoons om opnames ‘voor op afstand’ op te nemen. Dit bijvoorbeeld via Zencastr, Squadcast, Zoom, Skype en vele andere externe opnametoepassingen. 

En of jij nu tutorials, muziekvideo’s, interviews of commentaar opneemt, die USB microfoons zijn echt super veelzijdig en niet voor niets ultra-populair bij veel YouTubers en andere Social Media uitzenders.

Het allerbelangrijkste onderdeel! 

Jouw microfoon is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van jouw vlog of podcasting opstelling, dus is het van cruciaal belang dat jij een microfoon vindt die prima bij jouw budget en je opname situatie past en… die uiteraard betrouwbaar is. Ditt kan allemaal prima met een (live) broadcast microphone van Kabel-Mania!

https://www.kabel-mania.nl/consumer-electronics/live-broadcast 

Bron: o.a. vloggingpro, digitalcameraworld & resonaterecordings