Een bewegingssensor (of bewegingsdetector) is de spil van jouw persoonlijke beveiligingssysteem thuis omdat het detecteert wanneer er iemand in jouw huis aanwezig is terwijl dat niet zou moeten zijn. Een bewegingssensor gebruikt één of meerdere technologieën om beweging in een gebied te detecteren. 

Wanneer een sensor beweging detecteert, stuurt deze een elektronisch signaal naar het bedieningspaneel van jouw beveiligingssysteem, dat vervolgens verbinding maakt met een alarm, een mogelijk verbonden app en/of meldkamer. Dit waarschuwt jou dan voor een mogelijke dreiging in je huis.

De rol van bewegingssensoren 

Het belangrijkste doel van bewegingsdetectie is om een indringer te detecteren en erna een waarschuwing uit te sturen. Deze sensoren werken wanneer jij niet thuis bent of wanneer je het systeem vertelt dat je er niet bent. Je kunt sommige beveiligingssystemen zelfs programmeren om via een beveiligingscamera gebeurtenissen op te nemen wanneer er beweging is. 

Bewegingssensoren houden voor jou de wacht, zijn er altijd klaar voor om op verschillende situaties te reageren, zoals beweging in je woonkamer, ramen of deuren die open of dicht gaan, of als er een raam breekt.

Passief infrarood (PIR) 

Passieve infraroodsensoren detecteren lichaamswarmte (infraroodenergie) door te kijken naar veranderingen in temperatuur. Ze zijn de meest gebruikte bewegingssensor in huisbeveiligingssystemen. Wanneer je jouw systeem inschakelt, worden de bewegingssensoren geactiveerd om mogelijke bedreigingen te melden. 

Zodra zo’n sensor is geactiveerd, kan het warmte en beweging in de omliggende gebieden detecteren en zo een beschermend ‘raster’ creëren. Als een bewegend object te veel rasterzones blokkeert en de infrarood energieniveaus snel veranderen, dan activeren de sensoren een alarm.

Toepassingen infrarood bewegingssensoren 

De meeste bewegingssensoren zijn tegenwoordig draadloos. Draadloze sensoren, zoals de infrarood varianten, zijn heel eenvoudig in te stellen. Ze communiceren draadloos met alle andere mogelijke componenten van het beveiligingssysteem. 

Houd er echter wel rekening mee dat dit type bewegingssensoren niet altijd foutbestendig zijn en dat er gevallen kunnen zijn waarin er een vals alarm kan optreden. 

Een vals alarm wordt meestal veroorzaakt door elektrische storingen, gebruikersfouten, slechte toepassingstechniek, stroompieken, blikseminslag en defecte apparatuur. Dieren, insecten en gebladerte kunnen ze onder de juiste omstandigheden alsook activeren.

Installatie Kabel-Mania infrarood sensor 

Aangezien draadloze infrarood bewegingssensoren nu steeds meer de standaard worden, hebben alle doe-het-zelvers het gemakkelijker dan ooit als het om de installatie van een Kabel-Mania infrarood sensor gaat. 

Als jij weet hoe je een schroevendraaier moet gebruiken, dan kun je namelijk al een bewegingssensor installeren. En de juiste installatie geeft jou daarna een optimale dekking voor bewegingsdetectie en helpt dan ook grotendeels een vals alarm te voorkomen! Kabel-Mania weet wel hoe het jou en jouw huis veilig kan houden! 

INFRAROOD 

Bron: safewise