Of je nu een gewone drinker bent, een fervente dronkaard of je een persoonlijke onthouding van alle mogelijke alcoholische dranken toepast. Het valt niet te ontkennen dat alcohol op veel mensen een behoorlijke invloed heeft. En dan hebben we het niet over onder invloed rijden!
Drank is dan ook misschien wel de op één na populairste vloeistof ter wereld. Maar wat maakt het zo populair? De reden hiervan kan wellicht heel eenvoudig zijn. Misschien is het gewoon van nature een gewoonte om alcohol te consumeren. Het is tenslotte onderdeel van de voedselgroep.
De oorsprong van alcohol
De geschiedenis van alcohol gaat ver terug. Drank gemaakt met geoogste honing dateert al van vóór de landbouw, en de brouwerijen en wijnmakerijen zijn al sinds 4.000 voor Christus bij ons.
Geleerden hebben de uitvinding van de geavanceerde distillatietechnologie vastgesteld op het hoogtepunt van de islamitische Gouden Eeuw, die in de 8e eeuw begon. Die invloed op het distilleren van sterke drank is zelfs zo sterk dat het in de Engelse taal blijft hangen. Namelijk in het Arabische woord ‘alcohol’!
De eerste echte distilleerder was Mohammed ibn Zakariya al-Razi. Hij schreef onder meer het boek ‘The Secret’, een boek dat beschrijft hoe ethanol door middel van distillatie geïsoleerd kan worden.
Hij noemde het al’koh’l of wine. Kohl is daarbij een donker mascarapoeder dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Kohl bestaat uit het mineraal stibniet, verfijnd met behulp van sublimatie, waarbij een vaste stof wordt verwarmd tot het punt dat het een damp wordt.
Al snel werd het een verzamelnaam voor alles dat gesublimeerd of gedistilleerd was en veranderde in het woord alcohol van vandaag.
‘Eau de vie’ ofwel brandewijn
Er zijn nog steeds vele verwijzingen naar de oorsprong van alcohol vanuit de islamitische Gouden Eeuw. ‘Eau de vie’ is nog steeds de Franse naam voor brandewijn. En zelfs het woord ‘brandewijn’ zelf verbergt een aanwijzing voor de distillatie ervan: gebrande wijn. Dit is namelijk alle wijn die met een alambiek-achtige distilleerketel verwarmd wordt.
En hoewel de moslims niet het geheim van het maken van vloeibaar goud ontdekten, want velen van hen waren op zoek naar het geheim van het maken ervan. Baande hun werk wel de weg voor het maken van allerlei dranken die door veel mensen zo goed als goud worden beschouwd!
Een magische stof
Alcohol is voor velen echt een magische stof: het is bovendien het enige depressivum dat als een stimulerend middel kan werken. En wordt niet voor niets sinds haar conceptie als nectar van de goden vereerd.
Alcoholische dranken waren oorspronkelijk ook het werk van alchemisten. En deze middeleeuwse toverdrankmeesters dachten daarnaast dat ze magie met hun likeuren en tonics beoefenden. De geschiedenis van het aanbieden van alcohol als eerbetoon aan de goden vind je daarom ook in de druïdenceremonies van Stonehenge tot de West-Afrikaanse Vodun tot de heel moderne hekserij.
Enkele alcoholische dranken
Hieronder noemen we als laatste een aantal alcoholische dranken op met hun magische ingrediënten.
Wodka wordt traditioneel gemaakt van aardappelen of gefermenteerde granen. Sommige distileerderijen maken het ook van andere voedingstoffen zoals fruit of suiker.
Whisky is een soort gedistilleerde alcoholische drank, meestal van een gefermenteerde graanpuree gemaakt, waaronder gerst, maïs, rogge en tarwe.
Gerst, water, hop en gist zijn de vier magische ingrediënten die nodig zijn voor het maken van bier.
Rum wordt gemaakt door de bijproducten van suikerriet of door direct suikerrietsap te gebruiken en wordt vervolgens gedistilleerd.
De productie van rode wijn vereist geen koken of ingrediënten behalve druiven, gist en meestal zwaveldioxide als een conserveermiddel. En de witte wijn wordt vaak, maar niet altijd van witte druiven gemaakt.
Een elixer met magische krachten
Een elixer wordt uiteindelijk omschreven als een vloeistof waarvan wordt aangenomen dat deze magische krachten heeft. Voor velen is alcohol zo’n kostbaar goedje.
Er is geen eenvoudige drempel tussen de ervaring van het drinken en het plezier dat het aan de ene kant kan brengen... en de problemen bij het misbruik ervan. Maar als jij in een goede lichamelijke conditie bent. Dan zorgt matig drinken ervoor dat je 25% tot 40% minder kans op een hartaanval, beroerte of verharde slagaders hebt. Juist, we zeiden het al: dat is de invloed van alcohol, het magische elixer!
Bron: printmag, atlasobscura, melmagazine, webmd & indiatimes
ALCOHOL