MP3 is een soort van digitaal bestand. Het is zonder twijfel het meest populaire en meest gebruikte digitale bestandsformaat ter wereld. Eerder dit jaar vierde MP3 haar zilveren (25 jarige) jubileum, aangezien de bestandsextensie .mp3 op 14 juli 1995 door de Fraunhofer Society werd vastgelegd.

Plastic met muziek daarin... 

Vóór de MP3 bestanden dacht de muziekindustrie dat het muziek verkocht. Maar dat deed het niet, het verkocht enkel plastic met muziek daarin en MP3-tjes veranderden dat allemaal en de muziekindustrie is vervolgens gigantisch geëvolueerd. 

Voor het eerst in 100 jaar verkocht de platenindustrie namelijk niet meer een fysiek product in een winkel die daarbij de benodigde ruimte in beslag nam. Tot het 2000 millenium jaar was dat product veelal een vinylplaat, CD of een cassettebandje die meestal bij de platenwinkel in je buurt terug te vinden was. 

De allereerste MP3’s klonken niet echt geweldig en werden over het algemeen ook niet gewaardeerd door zowel audiofielen als platenproducenten. Maar ze maakten het voor consumenten mogelijk om heel gemakkelijk muziek op te slaan in een omvang die voorheen niet mogelijk was, en luidden zo een geheel nieuwe relatie in tussen digitale informatie en persoonlijk eigendom.

MP3 bestanden en een online geluidswereld 

Maar wie had er uiteindelijk kunnen voorspellen dat de MP3 bestanden een reeks van gebeurtenissen in gang zou zetten die leiden naar een wereld waarin muziek voornamelijk online wordt beluisterd, plus naar mobieltjes of computers wordt gestreamd. 

Tegenwoordig wordt het afspelen van MP3 bestanden in toenemende mate verdrongen door de alomtegenwoordigheid van streamingdiensten. Met snelle en goedkope toegang tot mobiel internet bieden diensten zoals Spotify, Apple Music, Google Play en anderen nu allemaal uitgebreide muziekbibliotheken die tegen abonnementskosten toegankelijk zijn.

Lekker offine naar MP3-tjes luisteren 

Jouw muziekwereld is echter niet alleen online, want in veel gevallen wil je graag offline via jouw geprefereerde muziekspeler op jouw iPhone, Android of ander apparaat plus versterker thuis naar je favoriete MP3-tjes luisteren. 

Waarbij je jouw geluidswereld aangenaam met de audio-equalizer kan instellen, wat extra bas kan toevoegen, je de bestanden met een ID3 tags editor naar wens kan aanpassen, en je persoonlijke afspeellijsten samen te stellen. 

Dus als jij net zoals ik van je MP3 muziek op jouw smartphone of zo wilt genieten, dan zijn er tal van geweldige (gratis) apps om dit mogelijk te maken. Want muziek streamen kan soms handig zijn, maar het luisteren naar offline muziek is betrouwbaarder en gebruikt eveneens geen kostbare mobiele data. 

Muziek is tegenwoordig de favoriete hobby van veel mensen geworden, omdat het hen helpt hun geest in onze vaak drukke wereld te ontspannen. Dankzij het gebruik van jouw MP3 muziekcollectie kan je jouw muziek simpel overal mee naartoe nemen, waarbij je simpel naar allerlei losse favoriete muzieknummers, albums of zelfs volledige afspeellijsten kunt luisteren terwijl je mogelijk offline bent.

Aangenaam nostalgisch sfeervol en gezellig 

Het MP3 formaat mag dan al behoorlijk antiek genoemd kunnen worden in onze snel evoluerende technologische wereld, maar het genot dat deze schijnbaar oudbollige geluidsbestanden via een Kabel-Mania MP3 speler kunnen voortbrengen is nog steeds aangenaam nostalgisch sfeervol en gezellig! 

CONSUMER ELECTRONICS MP3 & MP4 & RADIO MP3 PLAYER

Bronnen: o.a. musically, theguardian, theconversation & makeuseof