Wat is het verschil tussen een SSD en een SATA hardeschijf (HDD)? Een Solid State Drives en harde schijf zijn vergelijkbaar qua fysieke specificaties, maar ze slaan hun gegevens heel anders op. Ieder type schijf heeft voor- en nadelen, en om te beslissen welk type voor jou het beste geschikt is, hangt ervan af hoe jij jouw computer gebruikt.

De SATA hardeschijf

Een hardeschijf bestaat uit één of meer magnetisch gevoelige schijven, een actuatorarm met een lees- / schrijfkop voor elke schijf en een motor om deze schotels op 4200 tpm tot 7200 tpm te laten draaien en de armen te bewegen.

De nadelen van een harde schijf is het gevolg van al deze mechanische onderdelen. Het kan hierdoor niet altijd even snel zijn, het kan haperen of zelfs defect raken wanneer ze ruw worden behandeld of als jij het laat vallen. Een HDD is ook wat zwaarder en verbruikt meer energie dan een vergelijkbare SSD.

Maar het voordeel is dat het een bewezen technologie is en het alsook vaak goedkoper is dan een SSD. Momenteel zijn de HDD’s eveneens met meer opslagruimte beschikbaar dan SSD’s.

De SSD (Solid State Drive)

Een Solid State Drive gebruikt flash geheugen voor superieure prestaties en duurzaamheid. Het werkt zonder al die bewegende onderdelen in jouw harde schijf, dus gaat een SSD veelal langer mee.

In tegenstelling tot de hardeschijf die al meer dan 50 jaar meegaat, is de SSD een veel nieuwere technologie en juist daarom duurder dan HDD’s. Hoewel ze bezig zijn met een inhaalslag, kan het moeilijker zijn om voor een betaalbaar bedrag een solid state drive te vinden met een héél grote opslagcapaciteit.

De SSD techniek levert een veel snellere laadtijd voor games, applicaties en films. Het zal tegenwoordig moeilijk zijn om een SSD te vinden die langzamer is dan ongeveer 4 keer de snelheid van zelfs de allersnelste harde schijf. De meeste SSD’s zijn meestal tien keer sneller! Een SSD wordt daarnaast helemaal niet beïnvloed door zogenaamde defragmentatie.

Door de gebruikte technologie zijn SSD’s lichter en beter bestand tegen beweging en mogelijke valpartijen. Bovendien gebruiken solid state drives minder energie dan een hardeschijf, waardoor computers koeler kunnen werken.

Bovendien is een SSD volledig stil, terwijl een HDD altijd wel trillingen genereert, de motor laat horen draaien en soms zelfs schrapende geluiden produceert.

Voor een beter computerleven

Vooral in een desktop PC oplossing kan een kleine SSD perfect dienst doen om daarop jouw besturingssysteem te laten draaien. 64 GB is daarbij de goedkoopste en kleinste optie en dat is meer dan genoeg om jouw besturingssysteem op te zetten en wellicht zelfs sommige van je veelvuldig gebruikte apps. Dat zal jouw computerleven zoveel beter maken door het een flink stuk te versnellen.

Jouw opstarttijd zal allereerst drastisch verkort worden en jouw algehele prestaties zullen eveneens veel beter zijn, enkel omdat het besturingssysteem zich op een aparte schijf bevindt. Het toevoegen van een SSD drive van Kabel-Mania enkel voor het besturingssysteem zal jouw computer enorm helpen en je computerleven zoveel aangenamer maken!

SSD

SATA hardeschijf