De Raspberry Pi is een computer zo groot als een creditcard die de technische wereld stormenderhand heeft veroverd. Oorspronkelijk ontwikkeld om kinderen en scholen aan te moedigen om te leren programmeren, werd dit goedkope apparaatje al snel opgepikt door developers & hackers en werd het zo een centraal hulpmiddel in allerlei IT-projecten waar niemand eerder van had kunnen dromen toen het in eerste instantie  ontwikkeld werd.

Een Raspberry Pi is in staat om van alles te doen wat je alsook van een desktopcomputer zou kunnen verwachten: van het surfen op het internet en het afspelen van high-definition video, tot het maken van spreadsheets, tekstverwerking en het spelen van games.

De Raspberry Pi heeft de basis van een moderne computer, maar beschikt niet over de nieuwste technologieën. De Raspberry Pi 3 beschikt gelukkig wel over een ingebouwde WiFi en Bluetooth connectiviteit, maar als je een ander (ouder) model gebruikt, dan heb je compatibel USB dongles nodig.

Er is een overvloed aan mogelijke Raspberry Pi projecten mogelijk, ieder met verschillende specificaties en vereisten. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:

Desktop PC. Laten we beginnen met het eenvoudigste gebruik voor een Raspberry Pi : een mini desktopcomputer. Tezamen met de Pi zelf, een microSD kaart en de voeding, hebt je eveneens een HDMI kabel plus een geschikt beeldscherm nodig. Net als bij een traditionele computer moet je uiteraard ook een USB toetsenbord en muis aansluiten. Vergeet ook niet het besturingssysteem niet: Raspian OS (*).

Draadloze printserver. Als je over een oude printer beschikt, maar die kan niet draadloos aangesloten worden, denk dan aan een Raspberry Pi . Het enige wat je nodig hebt is een Pi die is aangesloten op jouw thuisnetwerk en de juiste printserver software.

Media center. Er bestaat een groot vermoeden dat het belangrijkste gebruik voor een Raspberry Pi de toepassing als een Kodi media center is. Er zijn verschillende complete Kodi software builds uitgebracht, waarvan OSMC en OpenElec tot de populairste behoren.

Retro gaming machine. Een andere uiterst populaire toepassing van de Raspberry Pi is het apparaat als een retro speelautomaat te gebruiken. Het is immers compact en krachtig genoeg om te functioneren als een full-sized arcade-machine! (**)

Pi MusicBox. Met de ondersteuning voor streaming en muziek afspeler voor Spotify, Google Music, SoundCloud, Webradio, Podcasts en andere muziekaanvoer levert de cloud Pi MusicBox een hoop muziekgenot.

Stop-motioncamera. Iedereen houdt van stop-motion video. Denk aan de amusante Wallace en Gromit tot het beroemde Flying Circus werk van Monty Python, de beroemde regisseur Terry Gilliam. Maar hoe werkt deze stop-motion techniek? Je kan erachter komen door een Raspberry Pi met een speciale cameramodule te combineren.

Daarnaast zijn er nog zoveel meer opties voor een interessant Raspberry Pi project. Wat dacht je bijvoorbeeld van een time lapse camera, robot controller, FM radio station, Web Server, motion capture beveiligingssysteem en eh... nog heel veel meer!

Jawel, de functionaliteit en lage prijs van de Raspberry Pi maken het een perfecte keuze voor technische hobbyisten en doe-het-zelvers. Stap hier bij Kabel-Mania maar even binnen voor wat interessante Raspberry Pi accessoire mogelijkheden.

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/index/?cat=0&limit=45&q=raspberry+pi

Bron: https://www.makeuseof.com/tag/different-uses-raspberry-pi/

(*) https://www.makeuseof.com/tag/raspberry-pi-update-raspbian-os/

(**) https://www.makeuseof.com/tag/retro-gaming-on-the-raspberry-pi-everything-you-need-to-know-si/

Meer info: https://www.imore.com/how-get-started-using-raspberry-pi