RAID is een acroniem voor ‘Redundant Array of Independent Disks, wat in wezen een manier is om computergegevens dusdanig te organiseren dat ze betrouwbaar kunnen worden benaderd. Ze combineren hierbij meerdere harde schijven of SSD’s, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd.

Er zijn verschillende manieren waarop de gegevens kunnen worden georganiseerd en er zijn verschillende aantallen schijven nodig, afhankelijk van welke optie jij uitkiest. Er zijn zes basistypen RAID-configuraties en enkele variaties daarop. De meest voorkomende systemen zijn RAID 0, RAID 1 en RAID 5. 

RAID 0

Hiervoor zijn minimaal twee harde schijven nodig, waarbij de gegevens over beide schijven worden verdeeld. Dit type configuratie wordt over het algemeen gebruikt om de prestaties te verbeteren. Er kunnen alsook schijven van verschillende formaten worden gebruikt, maar de grotere schijven zijn beperkt tot de grootte van de kleinste harde schijf.

RAID 1

Ook bij deze oplossing zijn minstens 2 schijven nodig. Bij RAID 1 worden de gegevens gespiegeld op de schijven. Dit betekent dat de kopieën van de gegevens gelijk is aan het aantal schijven in de array. De schrijftijd voor de array is beperkt tot de langzaamste schijf, maar de leestijd kan wel indien mogelijk toenemen.

RAID 5

Dit is voor 3 harde schijven of meer. In dit type RAID wordt elke schijf gebruikt om zowel gegevens (die via zogenaamde ‘data striping’ in blokken zijn weggeschreven) als de pariteitsblokken op te slaan. De RAID 5 is het meest gebruikte en tevens een veilig RAID systeem. Het lezen van de data gaat erg snel, maar het wegschrijven neemt wat meer tijd in beslag (vanwege de pariteit die moet worden berekend).

Indien één enkele schijf defect raakt, kunnen de gegevens toch nog opnieuw worden opgebouwd op basis van de gedistribueerde pariteitsinformatie. Dit herstellen van de gegevens (de hersteltijd) kan een dag of langer duren, afhankelijk van de belasting van de array en de snelheid van de controller. Maar als een andere schijf gedurende die tijd alsook defect raakt, dan gaan de gegevens voor altijd verloren.

Desondanks dit laatste feit, is RAID 5 een goed allround systeem dat efficiënte opslag combineert met uitstekende beveiliging en behoorlijke prestaties. Het is daarom dan ook ideaal voor bestands- en toepassingsservers met een beperkt aantal gegevensstations.

Voordeel RAID

Met een enkele harde schijf kan jij jouzelf niet beschermen tegen de kosten van een harde schijfstoring, de tijd die nodig is om een vervangende schijf te verkrijgen en te installeren, het besturingssysteem opnieuw te installeren, bestanden te herstellen vanaf mogelijke back-ups alle gegevens terug te kunnen krijgen. Mits er een back-up is gemaakt...

Bij het juiste RAID systeem kan jij blijven doorwerken wanneer een schijf defect raakt, zelfs wanneer de vervangende schijf wordt geïnstalleerd en de gegevens worden hersteld.

Een Kabel-Mania RAID systeem is geschikt voor iedereen. Maar vooral voor diegenen die er zeker van willen zijn dat zij niet kostbare data kwijtraken, zoals professionals of hobbyisten die met veel grote bestanden werken, zoals HD video, muziek of andere ontwerpprojecten, want juist dan is de snelheid en betrouwbaarheid van RAID perfect te noemen.

RAID