De PIR of passieve infrarood sensor is een elektronische sensor die infrarood (IR) licht meet dat wordt uitgestraald door objecten in zijn gezichtsveld. Ze worden het meest gebruikt in bewegingsdetectoren op basis van PIR.

Detecteren bewegingen

PIR sensoren worden veelal toegepast in beveiligingsalarmen en automatische verlichtingstoepassingen. PIR sensoren detecteren algemene bewegingen, maar geven geen informatie over wie of wat is verplaatst. Voor dat doel is een actieve IR sensor vereist.

PIR sensoren worden gewoonlijk ‘PIR’ of soms ‘PID’ genoemd voor passieve infrarood detector. De term passief verwijst naar het feit dat PIR apparaten geen energie uitstralen voor detectiedoeleinden.

Stralingswarmte

Ze werken volledig door het detecteren van infraroodstraling (stralingswarmte) die wordt uitgestraald door of gereflecteerd wordt door objecten.

Bewegingssensoren en detectoren zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid omdat ze steeds slimmer en goedkoper zijn geworden.

De ‘bewegingsproducten’ van vandaag hebben zelfs toepassingen die verder gaan dan enkel het aanbieden van veiligheid thuis. Denk bijvoorbeeld in combinatie met verlichting.

Identificeren indringer

De PIR bewegings detector heeft decennia lang een centrale rol gespeeld in huisbeveiligingssystemen en zal dit blijven doen. Deze sensoren identificeren wanneer een indringer in de buurt komt of een eigendom betreedt en een waarschuwing verzendt.

De sensoren kunnen eveneens worden gebruikt om het openen en sluiten van deuren en ramen te detecteren of wanneer er beweging in jouw huis is.

Smart technologie

Deze waarschuwingen kunnen de vorm aannemen van een daadwerkelijk alarm, stil of anderszins. Dankzij smart technologie kan jij nu ook meldingen ontvangen op jouw smartphone of zo, wat ideaal is voor als jij niet thuis bent!

Bewegingsdetectoren dienen voor nuttige doelen die verder gaan dan enkel de huisveiligheid. Veel hiervan zijn combinaties met andere slimme apparaten voor bij jou thuis om je een alles-in-één oplossing te bieden.

Een PIR sensor biedt niet alleen een extra functie in een beveiligingssysteem, maar ze zijn essentieel. Zonder deze slimme PIR sensoren zou er geen andere handige manier zijn om mogelijke indringers te detecteren.

Wanneer jij betaalbare bewegingsdetectoren wenst aan te schaffen, kies dan voor een PIR sensor of systeem van Kabel-Mania.nl

https://www.kabel-mania.nl/security/security-alarm/pir-detector

Bronnen: wikipedia.org & makeuseof.com