High fidelity, in het Nederlands afgekort tot HiFi, is een Engelse term die in het Nederlands ‘hoge betrouwbaarheid’ (fideel) of ‘werkelijkheidsweergave’ betekent.

Natuurgetrouwheid

Er wordt hiermee bedoeld dat de geluids- of beeldkwaliteit van de apparatuur een grote natuurgetrouwheid vertoont met het origineel en (zeer) lage toegevoegde ruis en vervorming kent.

Kort gezegd is HiFi een tamelijk dubbelzinnige term die gebruikt wordt om bijvoorbeeld een op maat gemaakt, high-end surroundgeluidsysteem te onderscheiden van ingebouwde tv-luidsprekers.

Met behulp van de eenvoudige bovenstaande criteria, komt het verschil tussen low-fi en high-fi neer op de afspeelapparatuur.

Hoge kwaliteit

Tegenwoordig is audio-opnameapparatuur van hoge kwaliteit redelijk eenvoudig te verkrijgen via Kabel-Mania, dus zal vrijwel elke muziek of video die jij wenst te beluisteren, kwaliteit technisch goed te beluisteren.

Bovendien zijn zelfs compressiemethoden met verlies, zoals MP3, ‘goed genoeg’ voor iedereen behalve die groep van de meest veeleisende luisteraars. Zelfs wanneer deze worden afgespeeld op audiofiele apparatuur van het midden- tot hoge prijs segment.

Audiofielen

Kortom, het gebruik van een HiFi systeem is om het geluid authentieker en echter te laten klinken. Veel audiofielen richten zich dan al snel op een koptelefoon omdat het geluid in tegenstelling tot een luidsprekersysteem niet beïnvloed wordt door de akoestiek van de kamer, wat leidt tot een veel consistenter luisterervaring.

Wat betekent dit voor de gemiddelde gebruiker? Nou, als jij meestal je ingebouwde tv- of laptopluidsprekers gebruikt... Welnu, dan loop je geluidstechnisch serieus wat mis.

Muziekliefhebbers

Nu dat eruit is, zouden we een gemiddelde gebruiker niet willen aanraden om evenveel aan audio te spenderen als de ‘echte’ muziekliefhebbers. Dat verschil zal jij dan waarschijnlijk niet horen. Maar als je een fatsoenlijk HiFi systeem aanschaft, dan zal je daar zeker veel plezier aan beleven!

Adembenemend

Goede audio is niet zo duur via Kabel-Mania, maar het verschil tussen slechte audio en goede HiFi audio is echt wel adembenemend!

https://www.kabel-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=HiFi

Bronnen: wikipedia.org & quora.com