De ‘stemoorlogen’ zijn aangevangen en het is een strijd geworden die veel verder reikt dan enkel de ‘slimme luidsprekers’ in jouw huis. Van telefoons en tv’s tot aan beveiligingscamera’s, lampen en zelfs auto’s... Onze digitale butlers werken via jouw stem kortom op heel veel fronten.

Amazon had eerder heel misschien een voorsprong op Google’s artificiële intelligentie, maar in een heel korte tijd heeft Google zijn Assistant van de oneindige bronnen van ‘Big G’ gebruik laten maken, en is deze nu de uitdaging met Alexa aangegaan. Maar vergeet natuurlijk ook de vertrouwde Siri niet, de oudste van onze persoonlijke assistenten. Dit artikel gaat echter over de Google Assistant en Alexa...

Al deze persoonlijke assistenten zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze worden niet alleen met hun respectieve smart home luidsprekers gebruikt, maar je vindt ze ook terug op gadgets zoals telefoons en tablets.

Google Assistent

De Google Assistant is waarschijnlijk de slimste en meest dynamische van alle persoonlijke assistenten. Het stelt jou in staat om onder meer compatibel smart home apparaten plus muziek te bedienen, toegang te verkrijgen tot informatie uit jouw agenda’s, in realtime als vertaler te fungeren, timers, alarmen en herinneringen uit te voeren, met Duo contacten te bellen, online informatie op te zoeken en content af te spelen op een Chromecast apparaat. Daarnaast bestaan er nog tal van andere toepassingen. Je activeert ‘m meestal met: “Hey Google”.

Amazon Alexa

Amazon Alexa is waarschijnlijk de meest populaire persoonlijke assistent (althans in de VS en UK). Het is de assistent die alle andere assistenten tot iets bijzonders heeft gemaakt. Net als de Google Assistant zal Alexa compatibel smart home-apparaten bedienen, muziek regelen, timers, herinneringen en alarmen uitvoeren, online informatie zoeken, inhoud afspelen op een Amazon Fire apparaat, nieuwsberichten voorlezen, Alexa oproepen aanbieden en nog veel meer.

Waar Alexa duidelijk een voordeel kent ten opzichte van de andere persoonlijke assistenten, is zijn compatibiliteit met allerlei apps en services: het heeft hierbij een lijst die een stuk langer is dan die van Google of Apple, zelfs als die laatste twee met een inhaalslag bezig gaan... Je activeert de Alexa heel simpel met het magische woord: “Alexa”.

Welke is het beste?

Zoals het bijna altijd het geval is met dit soort dingen, bestaat er hier geen eenvoudig antwoord voor en het hangt het er vanaf wat jij precies zoekt om aan jouw persoonlijke behoeften te voldoen.

De Google Assistant is absoluut erg indrukwekkend. Het kan meerdere zoekopdrachten tegelijk verwerken, gepersonaliseerde resultaten door middel van een spraakprofiel herkennen en de grote kracht van “Google Zoeken”zit erachter, waardoor het bijzonder nauwkeurig is. Het is echter niet compatibel met zoveel apps en services als Alexa en het is ook niet zo grappig als Siri.

Amazon Alexa is niet zo dynamisch of slim als de Google Assistant , maar het is wel compatibel met honderdduizenden services en apps. Het Alexa wakker-worden-woord is heel persoonlijk en aanpasbaar en het biedt functies zoals Alexa bellen.

De welbekende Siri van Apple is verreweg de grappigste van het persoonlijke assistenten stel, degene waarmee jij het meest natuurlijk spreken kan, en het biedt functies zoals Siri snelkoppelingen aan waarmee snel en gemakkelijk allerlei dingen gedaan kunnen worden. Het is echter met handen en voeten verbonden aan Apple apparaten en het biedt daarom veel minder compatibiliteit met apps en services in vergelijking met Alexa en de Google Assistant.

De stemmen zijn binnen! Een conclusie

Dus als je kortom de slimste wilt, kies dan voor Google Assistant . De Alexa assistent voor de grootste compatibiliteit met apps. Als je de grappigste assistent in huis wilt halen, kies dan voor Apple’s Siri. Ben je daarnaast op zoek naar interessante Smart Home toepassingen? Ga dan even op zoek op Kabel-Mania om jouw huis ook een heel stuk slimmer te maken, met enkel jouw stem!

Alexa

Google